Första festen på Förlaget M

Skåldags. Förlagsredaktören Sara Ehnholm Hielm firar med Maria Turtschaninoff och Lena Frölander-Ulf. Bild: Cata Portin

– Nu är vi igång! förkunnade Fredrik Rahka, vd på Förlaget M, när det ett år efter att förlaget grundats var dags för den första höstfesten.

I sitt hälsningstal tackade Fredrik Rahka författarna, illustratörerna och grafikerna och konstaterade att Förlaget M utan dem inte skulle vara där det är i dag.

En av höstens mera uppmärksammade böcker är fantasyromanen Naondel av Maria Turtschaninoff. Naondel är mörkare än Maresi och Turtschaninoff sade att hon i ett skede av skrivprocessen undrade om hon var för våldsam.

– Sedan läste jag om Isis härjningar och insåg att händelserna i Naondel är milda jämfört med verkligheten.

Vid Maria Turtschaninoffs sida stod Lena Frölander-Ulf, illustratör och nästa år aktuell med en bok som hon både skrivit och illustrerat.

– Som illustratör arbetar jag för många förlag men som författare håller jag mig till min redaktör, sade Frölander-Ulf och tittade på Sara Ehnholm Hielm.

Inför 2017. Henri Forss skriver en deckarparodi och Agneta Rahikainen planerar Finlandsprogrammet på bokmässan i Göteborg. Bild: Cata Portin

Ehnholm Hielm var en av dem som drev på att Förlaget M skulle översätta Laura och Saska Saarikoskis bok Trump och vredens Amerika till svenska och sälja den i Sverige. Det visade sig vara smart, boken är nu såld i över 4 000 exemplar.

– Det finns flera böcker om Hillary Clinton i Sverige men ingen har gett ut en bok om Donald Trump, sade Ehnholm Hielm.

– Det beror kanske på att svenskarna är lite naiva, de kunde inte föreställa sig att Trump skulle nå så här långt.

Staffan Bruuns nästa roman kommer förmodligen i vinter och handlar om en fiktiv stiftelse som leds av en fiktiv hövding.

– Det är en roman men vissa beröringspunkter med den finlandsvenska verkligheten kan någon säkert hitta, sade Bruun med ett klurigt leende.

– Boken ska läsas som en skälmroman.

Drömmen om Japan. Henrika Ringbom skriver om ett favoritland. Staffan Bruun är aktuell med ny roman i vår. Bild: Cata Portin

I höst har Bruun fått välja ut hundra romaner som nu finns i skyltfönstret till Hagelstams antikvariat Fredriksgatan. Vilken bok skulle han själv gärna läsa?

– Förhörsprotokollen med Hermann Göring i Nürnberg.

I vimlet på förlagsfesten syntes också Henrika Ringbom vars senaste bok utspelar sig i Japan.

– Dit har jag längtat sedan jag var sju år och pappa kom hem med en kimono åt mig, berättade Ringbom.

Boken Elden leende var också ett sätt att bearbeta sorgen efter att ha förlorat båda föräldrarna, en vän och en moster men den är inte enbart sorglig, betonade Ringbom.

Henri Forss har gett ut tre böcker på eget förlag och arbetar nu på en postmodern deckarparodi som enligt planerna ska ges ut 2017 men oklart av vem.

– Mitt råd, om någon undrar, är att ge ut åtminstone en bok på eget förlag. Man lär sig massor, berättade Forss.

Finland är temaland på Göteborgs bokmässa 2017 och Agneta Rahikainen från Svenska litteratursällskapet avslöjade att programplaneringen redan har börjat.

– Vi kommer att fokusera på bildning – på vårt utbildningssystem, våra lärare och våra universitet, sade Rahikainen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning