Första EU-spiken i kistan för engångsplasten

Två valar stiger upp ur ett hav av plast under en manifestation i protest mot nedskräpningen i Medelhavet i Rom. Bild: TT/AP/Simone Somekh

Havet ska räddas, lyder beskedet från EU-parlamentet som säger ja till tuffa tag mot sugrör, bestick och andra engångsvaror. EU-parlamentariker Nils Torvalds applåderar beslutet.

Fakta

På EU-kommissionens förbudslista står:

bomullspinnar, utom sådana som är avsedda och används för medicinska ändamål

bestick (gafflar, knivar, skedar, ätpinnar)

tallrikar

sugrör, utom sugrör som är avsedda och används för medicinska ändamål

omrörare för drycker

pinnar som ska fästas vid och bära upp ballonger, utom ballonger för industriella eller andra yrkesmässiga användningar och tillämpningar som inte distribueras till konsumenter, inklusive mekanismerna i sådana pinnar

EU-parlamentet godkände på onsdagen lagstiftningsåtgärder för att minska på mängden plastavfall i Europas havsområden. Onsdagens behandling i EU-parlamentet gällde EU-kommissionens förslag som bland annat går ut på att förbjuda en lång rad engångsprodukter av plast, som sugrör och bestick.

Om EU-parlamentet får som de vill kommer listan på förbjudna produkter dessutom att utökas. Bland annat väntar hårdare krav på sanitetsprodukter av engångsplast.

– Användningen av plast är på en ohållbar nivå. Det här måste åtgärdas och onsdagens omröstning är en tydlig signal på att vi i EU vill vara med och fungera som vägvisare, hemma och globalt, säger EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP/Alde) i ett pressmeddelande.

Bakgrund

Plastförslaget

EU-kommissionens förslag till plaståtgärder innehåller en rad krav på nationella minskningsmål när det exempelvis gäller användandet av vissa livsmedelsförpackningar och återvinning av plastflaskor. Därtill listas en mängd produkter av engångsplast som man antingen vill förbjuda eller begränsa.

EU-parlamentet har vid sin behandling av frågan valt att bland annat lägga till även mat- och dryckesförpackningar av hård cellplast (expanderad polystyren). Härnäst inväntas ett beslut från EU:s medlemsländer om deras gemensamma syn på förslaget. Därefter vidtar kompromissförhandlingar. Tidigast väntas ett beslut träda i kraft år 2021.

Enligt Torvalds är plast på många sätt ett användbart material men han understryker att den orsakar allvarliga problem i naturen. Europarlamentarikern efterlyser satsningar på forskning och samarbete för att få fram kostnadseffektiva och hållbara alternativ till engångsplasterna.

– Det finns en stor potential i det här, ur ett miljöperspektiv, men också med tanke på nya affärsmöjligheter, säger Torvalds i pressmeddelandet.

Än så länge är det en bra bit kvar till ett avgörande EU-beslut om plasten. EU-parlamentets syn på saken ska nu kompromissas ihop med det som EU:s medlemsländer kommer fram till – något som eventuellt blir klart redan nästa vecka vid ett möte på tjänstemannanivå i Bryssel. I så fall kan kompromissförhandlingar inledas i början av november.

Plastsugrör finns med bland produkter som ska förbjudas. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning