Första domen efter kongresstormningen

Trumpsupportrar utanför Kapitolium i Washington DC den 6 januari i år. Bild: Shafkat Anowar/AP/TT

I det första åtalet som rör attacken av kongressen i Washington i januari har en man i New York fällts för att ha mordhotat folkvalda politiker.

Fallet, där 37-årige Brendan Hunt anklagades för mordhot mot bland andra demokraterna Nancy Pelosi, Chuck Schumer och Alexandria Ocasio-Cortez, ses som ett test för hur långt den amerikanska yttrandefriheten sträcker sig.

Inte hur långt som helst, bedömer juryn, som ansåg att uppmaningar på sociala medier att döda valda representanter inte kan gå under det skydd konstitutionens första tillägg ger om yttrandefrihet.

Hot och skrämsel

Hunt döms för att ha haft för avsikt att hindra kongressledamöterna i sitt arbete och för att försöka tysta dem genom dödshot och skrämsel.

Bland flera inlägg på sociala medier uppmanade Hunt i december i fjol bland annat president Donald Trump att hålla offentliga avrättningar av Pelosi, Ocasio-Cortez och Schumer.

"Och om du inte gör det kommer medborgarna att göra det. Aktivera skyttarna, meja ner kommunisterna och låt oss ta tillbaka USA", fortsatte han i sin uppmaning till Trump.

Hade inga vapen

Den 8 januari, två dagar efter stormningen av Kapitolium, publicerade han en video med titeln "Döda era senatorer" där han säger att "vi" måste ta oss tillbaka till Kapitolium och "den här gången ha med oss våra vapen".

Polisen har inte hittat vapen hemma hos Hunt, eller bevis för att han tillhör någon högerextrem grupp, och han anklagas inte för att själv ha varit på plats i Washington DC den 6 januari. Men åklagarna hävdade att hans ord i sig räckte för en fällande dom för mordhot.

Han riskerar fängelsestraff i upp till tio år, men domen tros överklagas.

FBI har gripit över 400 personer, misstänkta för olika brott i samband med attacken mot kongressbyggnaden.

Den 6 januari samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren.

Trump uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

De följde hans uppmaning. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning