Första dödsfallet i Wuhanviruset utanför Kina – ny miljonstad i karantän

Ett evakueringsflyg från Wuhan landade i turkiska Ankara i går. Bild: Adem Altan/Lehtikuva-AFP

En 44-årig kinesisk man som smittats av det nya coronaviruset har avlidit i Filippinerna, rapporterar landets sjukvårdsministerium.Totalt har nu över 14 000 personer konstaterats smittade.

Mannen kom från Wuhan i Hubeiprovinsen, där viruset först upptäcktes. Han anlände till Filippinerna via Hongkong den 21 januari tillsammans med en 38-årig kinesisk kvinna som blev den första att testas positivt för viruset i landet.

Den 44-årige mannen utvecklade svår lunginflammation efter att ha lagts in på sjukhus i huvudstaden Manila där han sedan avled. Han hade även pneumokocker och influensa, uppger sjukvårdsminister Francisco Duque enligt Världshälsoorganisationens (WHO) filippinska gren.

Det är alltså det första bekräftade dödsfallet utanför Kina. Mannen tycks dock ha smittats innan han anlände till Filippinerna.

Ny jättekarantän

I Kina fortsätter antalet smittade att stiga. På ett dygn har ytterligare 2 590 fall konstaterats vilket innebär att totalsiffran över smittade i landet nu är upp på drygt 14 300.

Antalet döda i Kina har ökat till 304 sedan ytterligare 45 personer avlidit i den värst drabbade Hubeiprovinsen.

I staden Wenzhou i Zhejiangprovinsen vidtar myndigheterna de kraftfullaste åtgärderna hittills utanför Hubei. Niomiljonersstaden har stängt av såväl flera vägar som tunnelbana och annan kollektivtrafik. Vidare får bara en person per hushåll gå ut varannan dag för att köpa förnödenheter. Skolor och universitet kommer att hålla stängt fram till den 1 mars och myndigheterna uppmanar människor att inte återgå till sina arbeten förrän tidigast den 17 februari.

Viruset i 25 länder

Zhejiang har med 661 smittade det högsta antalet bekräftade fall utanför Hubeiprovinsen, varav 265 av fallen registrerats i Wenzhou.

Utanför Kina har än så länge endast omkring 130 fall av smittan bekräftats i runt 25 olika länder.

WHO har klassat utbrottet som ett globalt hälsonödläge, men anser inte att internationella begränsningar av resande eller handel är nödvändiga.

Flera länder har ändå vidtagit drastiska åtgärder. USA, Australien, Nya Zeeland, Filippinerna, Vietnam och Singapore har beslutat att på olika sätt stänga ute utländska medborgare som nyligen varit i Kina från att resa in i länderna.

Samtidigt fortsätter en rad länder, däribland flera europeiska, att evakuera sina medborgare från Hubeiprovinsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning