WHO på plats i Kina — ska utreda viruset

Folk köar i Peking för att bli vaccinerade mot covid-19. Bild: Ng Han Guan/TT-AP

WHO-experter som ska undersöka coronavirusets ursprung har anlänt till Wuhan – efter många om och men. Men innan de kan sätta i gång och arbeta väntar karantän.

Världshälsoorganisationen WHO hoppas kunna hitta svar på coronavirusets ursprung. Tanken var från början att anlända till Kina tidigt i januari, men efter visumstrul sprack den tidsplanen.

Delegationen med ett antal experter är nu på plats i Wuhan, där viruset upptäcktes i slutet av 2019. Men det första som väntar dem är karantän – i två veckor. Två ur delegationen befinner sig dock i Singapore efter att man hittat antikroppar hos dem.

Enligt WHO ska alla ur delegationen testat negativt för covid-19 innan resan – även för antikroppar. Men vid tester i Singapore fann man antikroppar hos två WHO-medarbetare som nu ska genomgå fler tester.

Lång resa

Peter Ben Embarek, som leder gruppen från WHO som anlände till Wuhan på torsdagen, varnar för att arbetet med att få en fullständig bild över hur viruset uppkommit och spridits kan ta lång tid.

– Jag tror inte att vi kommer att ha några tydliga svar efter den här första resan, men vi är i gång, säger han.

Samtidigt som delegationen från WHO anlänt rapporterar Kina ett dödsfall till följd av covid-19. Det är den första personen sedan i maj i fjol som avlider i landet efter att ha smittats av coronaviruset, enligt myndigheterna.

Kinas officiella dödssiffra är nu 4 635 personer. På torsdagen registrerades 138 nya bekräftat smittade, vilket är den högsta dagliga ökningen sedan i mars förra året.

Fler smittade

28 miljoner invånare i fyra städer, varav tre i Hebeiprovinsen och en i Heilongjiangprovinsen, är för tillfället nedstängda för att stoppa smittan. Dessutom har hela Heilongjiangprovinsen, i nordöstra Kina, utlyst undantagstillstånd och uppmanar dess 37,5 miljoner invånare att inte lämna provinsen, om det inte är absolut nödvändigt. Alla offentliga sammankomster i provinsen har också ställts in.

Kina har lyckats hålla smittan i schack genom hårda nedstängningar, masstestning och reserestriktioner. Men den senaste tiden har fler smittade rapporterats, särskilt i den norra delen av landet — om än från väldigt låga tal. Uppgifterna om antalet smittade och avlidna har starkt ifrågasatts och landet har bland annat kritiserats för misstänkt underrapportering.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning