Första inhemska coronafallet i Mongoliet– i Asien vissa lättnader i reserestriktioner

Flygplan från Hongkongbaserade Cathay Pacific kan snart få lyfta mot Singapore. Bolaget får tillsammans med Singapore Airlines flyga mellan städerna. Arkivbild. Bild: Kin Cheung/TT-AP

Mongoliets huvudstad Ulan Bator stängs ned sedan ett första fall av inhemsk coronasmitta upptäckts i landet. Samtidigt har viruset nu spridit sig till östaten Vanuatu, som länge var en vit fläck på coronakartan.

Mongoliet har hittills rapporterat drygt 370 fall av bekräftad covid-19. Samtliga har dock beskrivits som importerade – tills på onsdagen.

Det första fallet av inhemsk spridning gäller en kvinna i Ulan Bator. Hon bedöms ha smittats av sin make, en lastbilschaufför som levererat varor från Ryssland och som testat positivt efter att först ha suttit 21 dagar i karantän, uppger Mongoliets hälsominister Munkhsaikhan Togtmol.

Ytterligare 24 personer som haft nära kontakt med paret har satts i karantän. Dessutom uppmanas besökare vid en konsert som paret varit på att testa sig.

Myndigheterna har även beordrat tre dagar av strikta restriktioner i huvudstaden, däribland skolstängning.

Mongoliet stängde sin gräns mot Kina redan i slutet av januari och införde tidigt restriktioner. Myndigheterna har varnat för att man saknar muskler att hantera ett större utbrott.

Hyllats av WHO

Världshälsoorganisationens generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus hyllade i förra veckan landet för att ha "visat oss att man genom att följa beprövade rekommendationer kan stoppa virusspridningen".

Viruset har nu också letat sig hela vägen till den lilla östaten Vanuatu i sydvästra Stilla havet. Det första upptäckta fallet där handlar om en ung man som nyligen besökt USA och som har suttit i karantän sedan han förra veckan anlände till Vanuatu.

Myndigheterna ska nu testa alla som mannen har varit i kontakt med i landet.

"Det upptäckta fallet anses vara ett fall som kom utifrån och inte ett utbrott", lyder ett uttalande, där det intygas att alla hälsoföreskrifter nu följs.

Mannen uppges ha hållits isolerad på flyget från USA, då han vistats i högriskområden.

Dålig infrastruktur

Vanuatu har först nyligen öppnat landet för ett fåtal inresande. Östaten var i mars en av flera i Stilla havet som stängde sina gränser. Länderna saknar resurser att kunna ta hand om stora utbrott och ansåg sig därför vara ytterst sårbara.

Däremot har inget av länderna eller territorierna Kiribati, Mikronesien, Nauru, Palau, Samoa, Tonga eller Tuvalu ännu registrerat några fall.

Salomonöarna och Marshallöarna registrerade sina första fall i oktober, men har inte sett några lokala utbrott.

Hongkong öppnar flyglinje

På andra håll i Asien börjar vissa lättnader i reserestriktioner komma. På onsdagen meddelade Singapore och Hongkong att de viktiga handelsstäderna åter ska öppna flyglinjen mellan sig.

Från den 22 november ska ett flyg om dagen lyfta åt vardera håll, för att – om allt går som planerat – öka till två flyg per dag den 7 december. Rutten har inte trafikerats sedan i mars.

– Vi börjar smått, men det här är ett viktigt steg framåt. Det kommer att bli en användbar referens för andra länder och regioner som har epidemin under kontroll och funderar på att öppna sina gränser, säger Singapores transportminister Ong Ye Kung.

Samtliga resenärer måste låta sig testas, men de behöver inte sitta i karantän.

För Hongkong blir det här första rutten som öppnas sedan coronapandemin stängde ner flyget. Singapore har redan i små steg öppnat för affärsresenärer från bland annat Indonesien, Japan och Sydkorea.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning