Första coronadödsfallet i Syrien

En buss desinficeras i storstaden Aleppo i Syrien. Bilden kommer från statliga nyhetsbyrån Sana. Bild: TT-AP-Sana

Det första officiellt bekräftade dödsfallet i covid-19 har rapporterats i Syrien. Kvinnan avled strax efter ankomsten till ett sjukhus, meddelar hälsodepartementet enligt statliga nyhetsbyrån Sana.

Humanitära organisationer har varnat för en katastrof om coronaviruset får spridning i det krigshärjade landet.

Minst nio fall av smittan har konstaterats i Syrien, enligt officiella uppgifter. Sjukhuskällor har dock larmat om att fallen är fler.

Reserestriktioner har införts och skolor har stängts för att begränsa smittspridning.

President Bashar al-Assad diskuterade coronautbrottet på telefon med Abu Dhabis kronprins Mohammad bin Zayid Al Nahyan i fredags. Det var första gången de två talades vid sedan kriget i Syrien bröt ut 2011.

– Jag försäkrade honom om Förenade arabemiratens stöd och dess vilja att hjälpa det syriska folket, kommenterade kronprinsen samtalet för Abu Dhabis officiella nyhetsbyrå.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning