Första bekräftade coronadödsfallet i Nepal

En butiksägare markerar avstånd för social distansering utanför sin butik i Nepals huvudstad Katmandu. Sedan den 24 råder stränga restriktioner i Nepal på grund av coronavirusets spridning. Arkivbild. Bild: Niranjan Shrestha/TT-AP

Det första officiella coronadödsfallet har rapporterats i Nepal. En 29-årig kvinna avled på väg till sjukhus där hon skulle behandlas.

Kvinnan hade den 6 maj fött barn på ett sjukhus i huvudstaden Katmandu och dagen därpå återvänt till hemregionen ungefär nio mil därifrån.

Hon behandlades på ett lokalt sjukhus då hon hade feber och andningsproblem. När hennes tillstånd försämrades hänvisades hon till ett annat sjukhus.

Hennes nyfödda barn och andra familjemedlemmar kommer att testas för att se om de har drabbats av viruset, rapporterar lokala medier.

Nepal, med en befolkning på 28 miljoner, har genomfört färre än 100 000 test hittills. Experter säger att avsaknaden av masstestning kan ha gjort att man inte har upptäckt andra coronarelaterade dödsfall.

– Jag tror inte att det här är det första dödsfallet. Det har förekommit fall med liknande symptom där dödsorsaken inte har bekräftats, säger epidemiologen Lhamo Sherpa.

I januari rapporterades det första bekräftade fallet av covid-19 i Nepal. Den 24 mars infördes stränga restriktioner i landet efter det att ett andra fall hade bekräftats.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning