Första april: Slutskämtat på grund av fejknyheter

Den första april brukar skämten dugga tätt i tidningarna. Men det blir mindre av den varan i år. Flera medier har slutat med aprilskämt mot bakgrund av spridningen av falska nyheter.

Begreppet "fake news", falska nyheter, har varit i fokus sedan det amerikanska valet. Det handlar om allt från rykten till konspirationsteorier och medvetna lögner som sprids i stor skala på nätet, ofta i politiskt syfte.

Som en följd väljer många tidningar att stå över aprilskämten i år. Också HBL har tänkt om.

– På sistone har falska nyheter fått en helt annan klang, en mörkare och mer olycksbådande. Skrattet som brukar följa på ett aprilskämt i tidningen hotar fastna i halsen i dessa Trumptider om alla dagar börjar kännas som första april, säger chefredaktör Susanna Ilmoni.

– Vi kommer inte att försöka lura läsarna i morgon, säger hon.

Hufvudstadsbladet berättade i fjol för läsarna att Helsingfors stadsfullmäktige bestämt att den hotade flygplatsen i Malm från och med i höst ska användas för förvaring av fritidsbåtar. Startbanorna är perfekta parkeringar för båtar, skriver HBL, som i en video på sin webbplats visade hur båtarnas rutt till den anrika flygplatsen kommer att gå. (Se videon här ovan.)

INGET SKÄMT. Den här båten ramlade faktiskt av trailern på Mannerheimvägen i centrum av Helsingfors för några år sedan. Bild: Lehtikuva / Riku Isohella

Vasabladet drog till med hela två aprilskämt. Tidningen rapporterade att Vasa har fått sin första buss som går med biogas. Bussen kommer från ett företag i England som använder gammal frityrolja från fish and chips-restauranger som bussbränsle.

Dessutom rapporterade tidningen att namnet på det traditionella bakverket syltgris har fått Viggo Storgårds, ordförande i den finlandssvenska föreningen Veganisma, att se rött. Föreningen hade bildat en arbetsgrupp för att hitta på ett nytt namn åt delikatessen.

– Vi har bollat med flera namn men just nu ligger fyrpunktsbullen bra till, sade Saku Gröhn, arbetsgruppens ledare, enligt Vbl.

Också på Smålandsposten i Sverige säger chefredaktör Magnus Karlsson att det är så väldigt lätt att få snabb spridning på direkta felaktigheter och dumheter.

– Vi står för riktiga nyheter, sådant som är faktakontrollerat och granskat. Jag vill inte sätta mig i samma båt som dem som pysslar med fejkade nyheter, så vi låter bli,

TT: Tror du inte att era läsare kan se skillnad mellan ett harmlöst aprilskämt och fake news?

– Jag tror att majoriteten av våra läsare självklart ser skillnaden. Samtidigt finns många exempel på oerhört korkade texter som är uppenbart felaktiga men som folk tar på allvar ändå, säger Magnus Karlsson.

Även bland andra Dalarnas Tidningar, Hallpressen och Västerbottens-Kuriren avstår från aprilskämt.

– Vi har haft superlyckade aprilskämt historiskt, bland annat ett om en man som efter en märklig utekväll blev pappa till fyra barn. Men nu kände vi med tanke på den debatt och diskussion som är kring mediernas trovärdighet kopplat till falska nyheter att vi inte ville göra något sådant i år, säger Ingvar Näslund, chefredaktör på Västerbottens-Kuriren.

I stället gör tidningen ett större arbete om falska nyheter i tidningen på första april. Ingvar Näslund tror inte att läsarna blir besvikna.

– Jag tycker att det är viktigt för en tidning att ha glimten i ögat och det kommer vi att ha även fortsättningsvis, säger Ingvar Näslund.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03