Första april – helt allvarligt

I dag skriver vi första april igen. Våren är officiellt här, men det mesta står på ända.

För exakt sju år sedan kunde HBL berätta att luftkvaliteten i huvudstadsregionen försämrats så pass radikalt att endast bussar nu skulle tillåtas på Mannerheimvägen. Helsingfors stad stod dessutom i beredskap att beställa andningsskydd till sina invånare och skydden kunde avhämtas i närmaste Siwabutik. Helsingforsarna var oroade, vilsna och upprörda.

April april! Artikeln i HBL var en nyhetsanka, en text som redaktionen knåpat ihop utan avstamp i fakta. Ett klassiskt aprilskämt.

Men många läsare tog nyheten på fullaste allvar – också det som farmaceuten Antti Histamin sade i vår "intervju" – och de var genuint förbannade.

I dag skriver vi första april igen. Våren är officiellt här, men det mesta står på ända. Undantagsförhållanden råder: i naturen, i Nyland, i Finland och över hela världen.

Krismöten på hög nivå, begränsningar i rörligheten, andningsskydd ... Ingredienserna i vårt skämt för sju år sedan känns kusligt aktuella.

Fast nu är det allvar. Och det känns väldigt avlägset att försöka lura läsarna.

Det är tvärtom sannolikt att aprilskämten kommer att vara avsevärt färre i år. Redan under de senaste åren har flera medier valt att sluta med dem mot bakgrund av spridningen av falska nyheter.

Självklart är människor inte dumma – de flesta genomskådar aprilskämt och fejknyheter – men det finns också en ansenlig mängd exempel på uppenbart tokiga och felaktiga artiklar som sprids vidare.

Självklart behövs också glädjeämnen, humor, hopp, skratt och skämt under svåra tider, och jag hoppas alla kan hitta ljusare stämningar och innehåll i vardagen som låter kristankarna vila.

Men just nu, i det här sammanhanget, är det viktigare än någonsin för nyhetsmedier att hålla sig till fakta och sträva efter en sanningsenlig rapportering, att kritiskt granska makten och beslutsfattarnas ageranden, att punktera lögner och motarbeta kvacksalveri.

Därför har vi för HBL:s del valt att slopa årets aprilskämt. Av respekt för att människor behöver pålitlig information om hälsa och liv och nya regler att förhålla sig till. Av respekt för ett allvarligt läge.

I stället satsar vi alla våra resurser på att fortsätta leverera nyheter som stämmer.

Susanna Landor Chefredaktör och ansvarig utgivare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning