Första, andra, tredje – såld för 94 euro!

Bild: Jesper von Hertzen

Många har sett det på tv och programmet lär dela åsikterna: vissa gillar, andra ogillar. Hur som helst lockar Huutokauppa Palsanmäki med den karismatiska trion Aki, Heli och Markku hundratals hugade till de veckoliga auktionerna. En fredag i september även HBL.

"Huutokaupat" står det på en anspråkslös skylt strax efter kommungränsen till Urais i mellersta Finland. En gropig sandväg leder fram mellan skog, åkrar och hus. Är det faktiskt här som ett av Finlands mest populära tv-program spelas in?

Snart ser vi en full parkeringsplats och förstår att vi kommit rätt.

En vit limousin står framför huvudingången, som om den just lämpat av en Hollywoodkändis till Finlands auktionskejsare, Suomen huutokauppakeisari, som Aki Palsanmäki kallas.

Inga celebriteter från Hollywood syns till, däremot tre kändisar – med finska mått mätt. För det kan man definitivt kalla Aki och Heli Palsanmäki och deras sympatiska allt-i-allo Markku.

Erkki Kauppinens namn är säkert inte bekant, men alla vänner av programmet har sett hans gråhåriga och skäggiga nuna som syns i så gott som varje avsnitt.

– Många tror att jag är inköpare men jag är bara en vanlig kund. Om något säljs för billigt ropar jag in det ibland.

Bild: Jesper von Hertzen

Under årens lopp har en och annan pryl av allt att döma sålts förmånligt: hemma i Saarijärvi har Erkki och hustrun Helena stugan samt sju bodar fulla med grejer. Det sympatiska parets specialitet är mjölkkannor.

– Vi har åtminstone 250 mjölkkannor hemma. Allt som är gammalt och ser lika gammalt ut som jag själv är, intresserar, säger 78-årige Erkki och skrattar.

Erkkis och auktionsbyråns gemensamma historia sträcker sig tillbaka till 1987 när Akis pappa grundade firman.

– Jag var på den första auktionen och på den vägen har jag blivit.

Enligt Erkki lockar sommarauktionerna som bäst över två tusen besökare. Mot hösten lugnar kommersen ner sig men denna fredag har ändå runt tre hundra människor kommit för att delta i tioårsjubileet: det är tio år sedan Aki tog över firman efter sin far. Dagen till ära bjuds det på kaffe och bulle. Att det här gänget kan konsten att sälja märks senast i slutet av kvällen när de resterande gratisbullarna säljs i påsar om tio stycken för fem euro påsen. Alla går åt. Som smör.

Det är en halvtimme tills auktionen börjar. Folk har för länge sedan bänkat sig på stolarna inomhus och på gården. Många kollar ännu in objekten, andra står i korvkön eller besöker den rosa, rullande wc:n. Någon köper t-tröjor med sloganer som "Olokee hiljaa ja huutakee!" och "Hulluhan sitä on, jos ei puolta tarjoo".

Först ut: kaffekannor

När klockan slår 18 följer ett från tv bekant orerande av auktionskungen:

– Välkommen till Urais, till auktionen i Hirvaskangas. Fem euro är minsta budet. Priset höjs med en euro upp till tio euro. Därefter höjningar med två euro och så vidare. Varorna säljs i det skick som de är vid försäljningsögonblicket. Ingen garanti, ingen returrätt. Kontant betalning. Har ni frågor? Vi börjar sälja.

Som vanligt startar auktionen med kaffekannor i koppar. Priset stiger snabbt och landar på 100 euro. Det höga priset visar sig inte vara en slump: en panna i miniformat går för 50 euro och en röd variant för 80 euro. Iittalas populära Mariskooli-skålar betingar likaså höga pris i Urais: en lila går för 65 euro och en matt för 52 euro. I Iittalas webbutik kostar den 52,40 euro.

En familj – helt klart turister – bjuder 50 euro för skålen men förlorar till slut budet med två euros marginal.

Bild: Jesper von Hertzen

– Syns det att vi är turister? Det är vi, säger mamma Hanne Laukkanen, pappa Veli-Pekka Laukkanen och dottern Elli Laukkanen nästan med en mun.

De är från Jyväskylä och besöker auktionen för första gången. Tanken var att införskaffa skålen eller ett roder – Veli-Pekkas femtioårsdag till ära. Inte heller rodret får de: det går till slut för 240 euro.

– Donkey Kong-spelet intresserar mig. Men min budget är 50 euro, säger Elli.

Även där går de bet på affären: det ikoniska 1980-talsspelet stiger sakta men säkert och landar på 102 euro. Salen tystnar. Många tänker säkert: "vi hade spelet, synd att vi slängde bort det".

I auktionssalens lilla kafé löper metervis med hyllor längs väggarna där Heli förevisar sin plåtburkssamling. Allt från små kryddburkar till stora kaffeburkar. Och Pauligaffischer från en svunnen tid innan all latte och cappucino.

– Där är över 300 olika burkar, säger Heli och pekar på sina favoriter: gamla rariteter av Fazer, Hellas och Hangö Lakrits.

Småpinsamt ögonblick

En gammal, gul plåtburk – Halva lakrits – står i tur att klubbas. Har man kört ända till mellersta Finland måste man lägga in åtminstone ett bud, och här slår jag till.

– 5 euro!

Aki noterar budet men en sekund senare kommer nästa offert.

– 42 euro, bjuder någon.

Pinsamt. Jag blir utan burk, vilket är lika så bra, i varje fall till det priset. Lär mig samtidigt en läxa: bjud inte för lågt.

Har man kört ända till mellersta Finland måste man lägga in åtminstone ett bud, och här slår jag till.

När limousinen ska säljas räcker inte hundringarna till. Två köpare suktar efter Lincoln-vrålåket och priset stiger snabbt till 4 000. Till slut är det en kille som ror i land affären under rungande applåder. Köparen: i läderrock à la Harley Davidson, svarta läderbyxor och boots, en keps med texten Police, svarta solglasögon och blänkande halsband.

20-åriga Aleksi Airaksinen intervjuades för några avsnitt sedan i programmet efter att han investerat i en krigstida medicinallåda och ett märke från den tyska nazitiden.

– Det är en kombination av hobby och arbete, säger Airaksinen som är butikschef på en numismatikaffär i Vaajakoski.

Trots att den shortsklädde ynglingen den här gången inte är ute efter att göra investeringar åker han inte tomhänt hem. En modern plåtplansch av Urho Kekkonen blir hans för 170 euro.

Mika Ikonen är en nöjd ägare till en djälvulsflaska (pirunpullo) från Riihimäen Lasi för 62 euro. Han är på hemväg till Lahtis från stugan i Pyhäsalmi. Förutom den gröna flaskan satsar han på en filmplansch från 1950-talet som inte längre skulle godkännas i diverse namnnämnder.

– Jag har Pekka och Pätkä-planschen i kikaren trots att den är lite rasistisk. Men inte ser någon den i vårt vardagsrum. 100 euro är min smärtgräns.

Affischen går för 130 euro och Ikonen får klara sig utan den tills vidare.

Bild: Jesper von Hertzen

Slutspurt med Arabia i huvudrollen

I takt med att det börjar skymma åker många hem och vi får sittplatser på andra raden. Det betyder att vi troligen blir förevigade på tv. Jag har tur för bredvid mig sitter ingen mindre än Erkkis hustru Helena Kauppinen, som visar sig vara en konnässör vad auktionen beträffar.

– Arabias papegojvas. Den går för en tusenlapp, tippar hon.

Tusen euro för en porslinsvas? Papegojan går för 1 005 euro. Prisnivån känns hög. Tanken slår en: finns det luft i priserna? Världen har sett bubblor både på aktiemarknaden och på bostadsmarknaden. Och på tulpanmarknaden – världens första finansbubbla i Holland på 1630-talet.

– Gamla varor i bra skick är alltid eftertraktade. Skavanker sänker priserna drastiskt, säger Helena.

Bild: Jesper von Hertzen

En porslinspotta av Arabia står i tur att säljas. Aki, som är känd för sina mer eller mindre roliga skämt, kan inte undvika att utnyttja situationen.

– Gammal potta av Arabia. Vi hade den full med skit hemma, under Helis sida av sängen. Små skador.

Vissa skrattar så ögonen rinner. Andras skratt fastnar i halsen, ända tills någon högljutt frågar:

– Är den tom?

Den går för 60 euro och för ungefär samma summor går kvällens tre sista objekt, Arabias smörskålar.

– Tack till alla. Det var en fin kväll. Nästa auktion är på fredag om två veckor. Kör försiktigt, säger Aki och avslutar sin 10-årsjubileumsauktion.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning