Forsström och Månskensbonden i Åbo

Tua Forsström uppträder på Åbo poesidagar och har med sig manuset till sin nya bok som utkommer i september.Bild: Cata Portin

Åbo poesidagar som tjuvstartar i morgon kväll bjuder på allt från Månskensbonden till Tua Forsström. Temat är "Poesins akustik" och rymmer ljuddrama, sånglyrik och text i den stora existentiella lyriktraditionen plus allt möjligt annat.

Åbo poesidagar ordnas vartannat år, och nu för nionde gången. Temat "Poesins akustik" är snarast en riktlinje för arrangörerna, inget man behöver känna sig bakbunden av, påpekar informatiker Gunnar Högnäs vid Åbo stadsbibliotek som planerat evenemanget tillsammans huvudarrangören Åbo fritidssektors svenskspråkiga kulturkoordinator Anna Edgren. Medarrangörer är Finlands svenska författareförening, Folkets bildningsförbund, kulturcentret Bokens hus och ämnesföreningen Prosa vid Åbo Akademi.

– Man har naturligtvis alltid vissa förväntningar i förväg – till exempel är jag nyfiken på Författareföreningens uppläsning på lördag, "Staden är ett slagfält av klanger", med Ralf Andtbacka, Thomas Brunell, Martina Moliis-Mellberg, Tomas Mikael Bäck och Matilda Södergran. Men det intressanta är att den verkligt drabbande repliken eller dikten som tar en med storm och stannar kvar hos en, den kan komma i något helt annat sammanhang än det man väntat sig, säger Högnäs, med mångårig erfarenhet.

Österbottnisk indiepop

En programpunkt han också nämner är bibliotekarierna Elias Hillström och Alice Thorburn från Poesibazaren i Stockholms stadsbibliotek som skall berätta om hur man håller poesin levande på biblioteket, "alltid en kinkig fråga".

Publiken på Åbo poesidagar brukar bestå dels av en kärntrupp av "medelålders storkonsumenter av litteratur" som riktar in sig på evenemanget som helhet, dels sådana som fastnat för vissa namn.

– Kanske Månskensbonden, alltså Timshel-solisten Markus Bergfors soloprojekt, i år är ett inslag som väcker intresse också hos sådana som inte annars är så inriktade på poesi, säger Högnäs.

Koordinater: Österbotten, sånglyrik med dialektala inslag, indiepop lite i samma tradition som Vasas Flora och Fauna eller Iiris Viljanen.

Ny diktsamling av Forsström i höst

En finländsk och nordisk litterär nyhet av stort format är att Tua Forsström ger ut en ny bok i höst, sin femtonde efter debuten 1972 och den första sedan 2012. Den heter Anteckningar och utkommer i september på Förlaget M, på Bonniers i Sverige och i finsk översättning på förlaget Siltala.

Forsström skall uppträda i samtal med poeten Gungerd Wikholm under rubriken "Om att återbörda fiskarna till vattnet" på fredag kl 16, och läsa sina dikter på lördag morgon kl 10.30 under rubriken "Om hjärtat har ett språk".

Hon säger sig vara på väg till Åbo med "friskt mod".

– Bland annat ska det bli så roligt att få träffa de unga poetkolleger som jag just inte känner personligen.

Den nya diktsamlingen är skriven efter att Forsströms 9-åriga dotterdotter Vanessa dog för två och ett halvt år sedan.

– Först tänkte jag inte ens ta det nya manuset med mig utan bara läsa äldre texter och tala om poesi på ett abstraktare plan. Men häromdagen ändrade jag mig och fattade mod. Jag tar med det nya manuset och ser hur det känns, kanske det går att läsa ur det också och att tala om den här förlusten som är så övergripande att den naturligtvis finns med i allt jag gör och skriver på något sätt, säger Forsström.

– Nu har jag skrivit en bok om Vanessas död och det börjar kännas ohållbart att låtsas att det inte är just det jag har gjort. Kan det ge någon annan en stund av igenkännande eller stöd att tala om det så ska jag försöka vara lite modigare.

Åbo poesidagar pågår 5-8 april. Inträdet är gratis, och de flesta programpunkter äger rum i Studion på Åbo huvudbibliotek (Slottsgatan 2). Hela programmet hittas på http://www.turku.fi/sv/evenemang/tors-04052018-1900-abo-poesidagar

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00