Försökte stoppa utvisning på flygplan – "Den här personen utsätts för livsfara"

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen försökte förhindra ett flygplan från att lyfta då hon märkte att en person som skulle utvisas var ombord på planet.

Aino Pennanen befann sig på ett flyg till Berlin med sin familj på tisdagsförmiddagen, då hon fick veta att en person som skulle utvisas befann sig ombord. Då beslöt hon sig för att stiga upp i protest.

Då Pennanen inte gick med på att vare sig lämna flygplanet eller sätta sig ner tillkallades polisen och hon avlägsnades från planet.

Pennanen sände också en del av situationen live på Facebook. På videon hör man när personalen kräver att Pennanen stiger av planet. Hon svarar att hon inte tänker lyda ordern så länge som personen som ska utvisas befinner sig ombord.

– Jag har blivit tillsagd att jag måste lämna planet och att jag kommer att få böter, förklarar Pennanen på videon.

Enligt Pennanen var den utvisade personen i buntband. Hon berättar att hon talat med kaptenen och bett hen att inte flyga så länge mannen är ombord.

Också polisen uppmanar henne att sitta ner eller lämna planet och tar till slut telefonen från henne. Innan sändningen slutar hör man henne uppmana andra att också ställa sig upp för att stoppa utvisningen.

– Den här personen ska tvångsutvisas och kommer att utsättas för livsfara, hör man Pennanen säga på videon.

"Problem i vårt rättssamhälle"

Enligt luftfartslagen måste passagerarna följa de påbud som besättningen utfärdar för att upprätthålla säkerheten och ordningen under flygningen.

Polisen bekräftar till Helsingin Sanomat att en person som befann sig ombord flyget fått en anmärkning av polisen. Hon misstänks inte för brott.

Pennanen själv säger till Helsingin Sanomat att protestaktionen inte var planerad på förhand, och att hon inte vet till vilket land personen skulle utvisas.

– Vi har djuprotade problem i vårt system. Därför ville jag stiga upp och hjälpa den här personen. Det handlar inte om ett flyg, det är ett problem i vårt rättssamhälle, säger hon till tidningen.

– Erfarna jurister har redan länge varit oroliga för de här utvisningarna och Finlands asylsystem, säger hon.

Ett liknande fall inträffade förra veckan i Sverige, då aktivisten Elin Ersson vägrade låta ett flygplan lyfta så länge som en afghansk medborgare som skulle utvisas fanns med ombord.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46