Försökte smuggla in tobak till Åland – fick fängelsestraff

Den åländska tullen beslagtog 95 kilo tobak. Nu döms smugglarna till tre månaders villkorligt fängelse för skattebedrägeri. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Två personer döms till tre månader villkorligt fängelse efter att ha fört in 1 900 paket rulltobak till Åland.

Båda döms för både skattebedrägeri och smuggling av Ålands tingsrätt.

Det var den 21 december 2016 som de två, och ytterligare en person som dock inte nämns i domen i övrigt, hade införskaffat 1 900 paket rulltobak på 50 gram var, alltså sammanlagt 95 kilo, ombord på en kryssningsfärja.

Rulltobaken tog de sedan i land på Åland utan att tulla in den, vilket betyder att de inte betalade någon punktskatt på tobak, som skulle ha varit 11 542,50 euro. De betalade inte heller mervärdesskatten som uppgick till 5 209,80 euro.

De dömda har båda erkänt handlingen, men en av dem framför att hen inte visste att det var olagligt och inte heller att det var så stor mängd tobak. I utbyte mot tobaksköpet ska man ha fått en gratis kryssning.

I domen konstateras att skattebedrägeripunkten "är allvarlig och är nära den gräns som i rättspraxis ansetts utgöra avsevärd ekonomisk vinning, ett av rekvisiten för grovt skattebedrägeri. Enligt rättspraxis ska för svarandenas gärningar följa ett gemensamt fängelsestraff."

Totalt tog de dömda iland över 95 kilogram tobak, vilket motsvarar över 16 000 euro i obetald skatt. Bild: Tullen

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning