Förslaget: Stoppa hejaramsor i OS

OS-publiken – här brasilianska fotbollssupportrar i Rio 2016 – kanske inte får skrika ut sitt stöd i Tokyo nästa år. Arkivbild. Bild: Leo Correa / AP Photo

Även om det tillåts publik på OS-tävlingarna i Tokyo kommer det kanske inte att låta så. Ett av förslagen för att minska smittspridningen är nämligen att uppmana publiken att vara tyst. – Det är möjligt att vi ber dem avstå från att ropa eller prata med hög röst, säger OS-vd:n Toshiro Muto.

Medan det i större delen av världen tävlas och spelas matcher inför tomma läktare har Japan börjat tillåta publik på idrott, dock i begränsad omfattning. Och publiken har ombetts att inte ropa och heja. Det är något som OS-arrangören nu kanske tar med sig till OS i sommar.

– Vi tror att det är något att överväga eftersom vi tror att det har en påverkan, att be publiken inte ropa eller prata högt, för att reducera risken för smittan att spridas, säger Muto.

Det är ännu inte bestämt om OS-läktarna kommer att fyllas till bredden eller med mindre publikskaror. Det är heller inte klart om utländska åskådare ska få åka till tävlingarna i Tokyo utan att behöva sitta i karantän i 14 dagar.

– Eftersom antalet utländska åskådare är så stort är 14 dagars karantän och förbud mot att åka allmänna kommunikationsmedel orealistiskt, säger Muto.

Däremot kan krav på tester före avresan och vid ankomsten komma att krävas.

Det är i alla fall bestämt att de tävlande inte behöver sitta i karantän Alla deltagare och deras tränare ska genomgå coronatester inom 72 timmar efter ankomst i landet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning