Förslaget efter Ode-incidenten: Särskilda rum för drogmissbrukare

Våldet i Ode i söndags utreds som grovt rån. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Centrumbiblioteket ser över säkerheten efter knivhuggningen i söndags.

Söndagens våldsdåd i biblioteket Ode i centrum av Helsingfors var ett grovt rån med åtminstone tre personer inblandade.

Enligt polisens förundersökning försökte ett par misshandla och råna en person i bibliotekets toalett. Offret fördes till sjukhus för vård, men enligt polisen är skadorna inte livshotande.

Enligt bibliotekschefen Anna-Maria Soininvaara är det troligt att incidenten har ett samband med drogmissbruk eller narkotikahandel. Till Helsingin Sanomat säger Soininvaara att man upplevt hotfulla situationer i biblioteket också tidigare, och att missbruk i olika former är en del av bibliotekets vardag.

Centrumbiblioteket är beläget alldeles invid Helsingfors centralstation och narkotikahandel är allmänt förekommande i området.

Anna-Maria Soininvaara föreslår att staden anrättar särskilda rum för missbrukare.

– Det vore trevligare ur vår synvinkel, då skulle de inte behöva komma till oss, säger Soininvaara till Helsingin Sanomat.

Fullmäktigeledamoten Kati Juva (Gröna) föreslog redan 2018 att Helsingfors skulle ta exempel av andra europeiska städer och inrätta rum för missbrukare där missbrukarna skulle kunna injicera narkotika i en övervakad miljö.

– Ode-incidenten visar att rummen inte bara skulle vara till för missbrukarna, utan de skulle också vara en trygghet för utomstående, säger Kati Juva till HBL.

Efter Kati Juvas motion i fullmäktige i 2018 bestämde stadsstyrelsen i Helsingfors att gå vidare med ärendet med en lagmotion i riksdagen.

Det hade nämligen visat sig att staden inte kan bestämma om saken självständigt. Rummen kräver en lagändring. Som det är nu skulle de vara olagliga och polisen vore tvungen att ingripa i verksamheten.

Beslutet att gå vidare med en lagmotion fattades med rösterna 8–7 i stadsstyrelsen. Samlingspartiet och Sannfinländarna röstade mot.

Frågan om de särskilda injiceringsrummen för missbrukare ligger nu hos regeringen. Frågan kommer knappast att avgöras snabbt och påverkar därför inte tryggheten i Ode inom den närmaste framtiden.

Enligt Anna-Maria Soininvaara ser över bevakningen på Ode efter incidenten. Som det är nu finns det två väktare på plats, vilket är tillräckligt, säger Soininvaara till Helsingin Sanomat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning