Förslag: Snabbare lagföring av brott i Malmö

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Bunta ihop mängdbrott – som stölder och narkotika – och lagför brottslingarna i Malmö på en gång. Så lyder önskemålet från stadens kommunstyrelse, som nu vänder sig till ansvariga myndigheter med ett förlag om att låta polisen genomföra omedelbara utredningar av mängdbrott i samband med ett gripande i just Malmö.

Enligt ett pressutskick från Malmö stad är den genomsnittliga lagföringstiden 22 veckor för de så kallade mängdbrotten.

För långsamt, anser det politiska styret i Malmö som nu vill bli nytt försöksområde gällande snabbare lagföring. Det har tidigare prövats i polisområde Stockholm nord.

"Vi tror på att en snabbare lagföring kan hindra personer som begår brott att fortsätta begå brott för att sedan riskera att dras in i grov brottslighet" säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsen har vänt sig till polisen, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården och Domstolsverket med sitt förslag.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54