Förslag på vinsttak inom privat skola och omsorg i Sverige – branschen och borgerliga säger nej

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt var nöjd med dagens seger. Bild: HBL Arkiv/Tor Wennström

Den svenska regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om ett vinsttak för privata företag inom skola och omsorg. Stöd i riksdagen har förslaget ändå inte, men frågan om vinster i välfärden kan bli en valfråga – igen.

STOCKHOLM Regeringen i Sverige består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet som behöver Vänsterpartiets stöd för att få igenom sin budget. Vänsterpartiets motkrav har varit att ett förslag mot vinster i välfärden ska läggas fram under mandatperioden – det vill säga att privata företag som driver skolor, äldreboenden och vårdcentraler och som finansieras med skattemedel inte ska kunna ta ut vinst, eller det i alla fall kraftigt begränsat.

Efter mycket manglande har de nu enats om ett lagförslag som gäller skola och omsorg och som riksdagen ska få ta ställning till i vår. Sjukvården har flyttats till senare utredning.

– Vi sätter stopp för vinstjakten i den svenska välfärden, säger Jonas Sjöstedt nästan segerrusigt under en presskonferens på fredagen.

Enligt honom är det viktigaste att den skatt som uppbärs av skattebetalarna för att upprätthålla välfärden faktiskt ska gå tillbaka till just den.

I Sverige gäller både fritt skol- och vårdval vilket förenklat innebär att pengarna följer eleven och brukaren. Skolan är alltså gratis för eleven även om den drivs av ett en privat aktör, och skolpengen finansieras med skattemedel. Sverige är det enda land i Europa där privata skolor drivs med skattepengar.

Modellen som nu föreslås innebär ett vinsttak på sju procent av operativt kapital plus statslåneräntan.

Civilminister Ardalan Shekarabi talar om "övervinster" och säger att de 2015 uppgick till 4,7 miljarder kronor eller 480 miljoner euro. Det motsvarar enligt honom 8 000 gymnasielärares anställning.

Undantag görs för småföretag och idéburna aktörer som stiftelser.

Enhälligt nej

Hos de borgerliga partierna faller förslaget inte i god jord. Alla Allianspartier, och också Sverigedemokraterna, sågar det.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger till nyhetsbyrån TT att det är ett dåligt förslag, som inte löser problemen med sjunkande resultat i den svenska skolan eller problem med långa vårdköer.

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att förslaget innebär ett slut och den svenska valfriheten och Centerpartiets Annie Lööf att "skolor, förskolor och äldreboenden runtom i hela landet tvingas stänga".

Andreas Åström, näringspolitisk chef på välfärdsföretagens arbetsgivarorganisation Almega, säger att förslaget pressar vinsterna till för låg nivå, vilket hindrar investeringar.

– Investerar du egna medel är det självklart att du vill ha avkastning. Det är grundläggande i en marknadsekonomi, säger han till TT.

Flyttas till valet

Det är i därmed klart är att lagförslaget inte kommer att gå igenom i riksdagen. I stället kommer frågan sannolikt upp i valrörelsen – Sverige går till val i september.

"Väljarkåren är emot vinster i välfärden, men samtidigt för valfrihet. Det kommer att bli en kamp som mobiliserar både lobbyister och politiker om vilken aspekt som är den överskuggande", skriver Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg.

För några år sedan väckte det stor uppståndelse i Sverige när det visade sig att Carema Care vägde kissblöjor på sina äldreboenden för att optimera användningen. På skolfronten igen gick skolkoncernen Johan Bauer i konkurs 2013, i ett händelseförlopp där skolägarna blivit förmögnare samtidigt som skolresultaten försämrats. Det har också påverkat väljaropinionen.

Även i Finland finns ett intresse för den svenska diskussionen. Privata skolor enligt samma modell finns inte, däremot en växande omsorgsbransch. Social- och hälsovårdsreformen aktualiserar dessutom frågan ytterligare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03