Riksdagsgrupper möts i kväll om begränsningar – Adlercreutz: "Uppnår man väntad effekt?" Emma Kari: "Bevisen att det är nödvändigt ska vara vattentäta"

SFP:s gruppordförande Anders Adlercreutz. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Förslaget om begränsad rörelsefrihet har delvis skrivits om efter tisdagens maratonmöte, och också vaccineringsordningen har lagts på bordet åtminstone från SFP:s och De grönas håll, enligt uppgifter till HBL.

Tisdagens möte med oppositionspartierna följdes av ett regeringsmöte som pågick in på natten. Med på mötet var veterligen också riksdagsgruppernas ordförande.

Men enighet om begränsningar i rörelsefriheten uppnåddes inte, och det kvarstod krav på motiveringarna varför de föreslagna begränsningarna ska anses absolut nödvändiga.

Ännu i kväll kommer tre riksdagsgrupper inom regeringen att mötas för att behandla förslaget om begränsad rörelsefrihet. Efter de långa diskussionerna i går kommer förslaget delvis att ändras.

Vänsterförbundet har varit särskilt kritiskt, och ansett att det finns flera andra möjligheter att ta till innan man inför de föreslagna begränsningarna i rörelsefriheten, till exempel starkare påbud om distansarbete och begränsningar för butiker och köpcenter.

Ny debatt om vaccineringar

Dessutom fördes under tisdagskvällen diskussioner om den nationella vaccinexpertgruppen Krars rekommendation att ändra i vaccineringsordningen. Krar hade fört fram att det finns skäl att vaccinera snabbare på områden där smittorisken är högre. Åtminstone SFP och De gröna ska ha fört fram den här frågan. Kopplingen till rörelsefriheten är att man via vaccineringsordningen skulle kunna se till att begränsningarna varar en så kort tid som möjligt, enligt en regeringskälla.

Vänsterförbundets, SFP:s och De grönas riksdagsgrupper kommer att hålla möte vid sjutiden i kväll.

Då ska de behandla ett reviderat förslag.

Det har särskilt ställts krav på de skriftliga motiveringarna till varför de föreslagna begränsningarna är absolut nödvändiga, och varför det i så fall inte går att införa begränsningar i sammankomster i privata lokaler.

Vänsterförbundets gruppordförande Paavo Arhinmäki vid Ständerhuset på tisdagen. VF:s grupp möts ännu på onsdag kväll. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

SFP:s gruppordförande Anders Adlercreutz säger att partiets överväganden handlar om huruvida begränsningarna kan anses nödvändiga och proportionerliga.

– Också med tanke på alla de undantag som finns, vilket ju är bra, men uppnår man då den väntade effekten? Begränsningarna är en principiellt stor fråga, men för de flesta skulle de inte ha någon betydelse i vardagen och då kan man fråga vilken effekt det har. Det här var något vi också frågade om (under tisdagen), säger Adlercreutz.

Han säger att myndigheternas åsikt om det var entydig, och att framför allt Institutet för hälsa och välfärd THL:s synpunkt var tydlig om att begränsningarna skulle vara viktiga.

– Deras åsikt väger tungt, det ska mycket till för att man frångår den.

Gruppordförande Emma Kari (Gröna) säger att en så här tung begränsning i rörelsefriheten inte är något man lättvindigt klubbar igenom.

– Det ska finnas vattentäta motiveringar till varför det är nödvändigt. Men de gröna tar experternas oro på allvar. Vi har också tidigare visat att vi kan fatta rätt beslut i rätt tid, och nu är frågan just detta – när rätt tid är, säger Kari.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning