Förslag om att legalisera cannabis möter kritik – ingen chans att passera riksdagen

Ska cannabis legaliseras eller inte? Medborgarinitiativet om en avkriminalisering lämnas till riksdagen efter jul. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Över 50 000 finländare har skrivit under medborgarinitiativet om att avkriminalisera cannabis. Förslaget vill avkriminalisera men inte helt legalisera. Riksdagen kommer ändå att förkasta förslaget.

I onsdags lyckades medborgarinitiativet för avkriminalisering av cannabis nå över 50 000 underskrifter. Det betyder att förslaget kan överlämnas till riksdagen som då måste behandla det.

– Vi kommer lämna över det efter jul, säger Tapani Karvinen, tidigare ordförande för Piratpartiet och kampanjchef för medborgarinitiativet.

Men förslaget möter kritik. I en intervju med Helsingin Sanomat säger professorn i straffrätt Matti Tolvanen att en ändring av lagen inte förändrar den nuvarande situationen eftersom polisen i dag redan har överseende med så små mängder.

Det håller Tapani Karvinen inte med om.

– Nej, det är inte så enkelt. För även om det inte blir någon rättslig påföljd så hamnar man ändå i straffregistret vilket får konsekvenser för ens liv. Det kan göra att man inte får ett jobb till exempel, eftersom cannabisbruk fortfarande är stigmatiserat.

Det som föreslås är att ta bort kriminalisering av innehav av cannabis på upp till 25 gram. Det skulle också vara tillåtet att odla fyra plantor hemma för eget bruk. I övrigt skulle cannabis vara olagligt på samma sätt som vanlig tobak är i dag, det vill säga exempelvis rökning i närheten av skolor och daghem.

En total legalisering är i nuläget inte möjlig.

– Det går inte eftersom Finland redan förbinder sig med lagar gentemot andra länder, säger Tapani Karvinen.

I intervjun med HS säger Matti Tolvanen att det vore etiskt omöjligt att ha en sådan här lag där det både är lagligt och olagligt på samma gång.

– Den kommentaren kan jag inte ens bemöta, säger Tapani Karvinen.

Trots att initiativet är uppe i fler underskrifter än vad som krävs så ser han gärna att han de blir ännu fler.

– Vi hinner ju få in några fler och det skapar ännu mer tyngd till vårt förslag.

Han tror också att fler länder kommer legalisera efterhand, så även Finland.

– Det här är en medborgarrättsrörelse som pågått sedan 1930- och 40-talet. Det handlar om mänsklig frihet och allt fler ansluter sig. Jag tror att en full legalisering kommer under 2020-talet, säger han.

Och han är optimistisk inför den framtida omröstningen i riksdagen.

– Vi är hoppfulla och nöjda med hur läget ser ut med stöd från flera gröna och inom vänstern, säger han.

Det finns ändå ingen politisk realism i tanken på att riksdagen skulle godkänna medborgarinitiativet. Iltalehti har gjort en rundfrågning som med all önskvärd tydlighet visar att riksdagen kommer att förkasta det.

– Vi förhåller oss kritiskt till det. Vi ser inget behov av att avkriminalisera försäljning, innehav eller bruk av cannabis. säger SDP:s gruppordförande Antti Lindtman.

I Sannfinländarna, Samlingspartiet och Centern säger man ungefär likadant.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning