Förslag: Helsingfors går vidare med upphandling av hälsostationer

Helsingfors stad går vidare med upphandlingen av två av sina hälsostationer. Bild: Cata Portin

Helsingfors stad upphandlar två av sina hälsostationer. Upphandlingen splittrar ändå de politiska partierna.

Social- och hälsovårdsnämnden i Helsingfors har beslutat att gå vidare med frågan om upphandlingen av två av stadens egna hälsostationer. Förslaget går ut på att låta en eller flera externa aktörer grunda en ny hälsostation i Femkanten och en i Gamlas.

Testet skulle pågå i fyra år med en option på två år. Frågan om upphandlingen har varit eldfängd i nämnden och det avgörandet mötet utgjorde inget undantag. SDP, Vänsterförbundet och Sannfinländarna har ställt sig på tvären och förlorade i två omröstningar mot De gröna, Samlingspartiet och SFP som förespråkar upphandlingar.

– Vi tycker att nämnden väldigt sent fått de strategiska siffrorna och att beredningen görs slarvigt. Upphandlingen motiveras med att det råder brist på läkare på den offentliga sidan, vilket inte stämmer. Dessutom har utnyttjandet av offentliga hälsovårdstjänster minskat radikalt under coronakrisen, säger Tapio Bergholm (SDP).

Han poängterar att också de privata hälsovårdsaktörerna har problem med rekryteringen.

– Stadens strategi går ut på att man bygger upp så kallade centraler för hälsa och välbefinnande, som till exempel i Fiskehamnen. De erbjuder olika tjänster under ett tak. När man nu går in för att lägga ut en del av tjänsterna till externa aktörer så kan de inte av juridiska skäl fungera tätt ihop med det offentliga. Det här är fråga om en U-sväng av staden, säger Bergholm.

SFP:s Cecilia Ehrnrooth anser att det tillräckligt tydligt påvisats att det råder en brist på läkare och vårdare i den offentliga hälsovården.

– Femkantens hälsostation har tampats med personalbrist en längre tid. Man har varit tvungen att skarva till med upphandlade tjänster. Nu är det dags att prova på något nytt och jag tycker att vi fått helt tillräckligt med information. Under hela processen gäller det att vara observant och se till att allt går som planerat så att hälsovårdstjänsterna inte blir sämre, säger Ehrnrooth.

Femkantens hälsostation förblir kvar på samma ställe, men utbudet ökas med en hälsostation på samma område som Femkantens hälsostation verkar.

– Det är oklart vem som ska stå för servicen, men villkoren ska vara desamma som gäller för den offentliga hälsovården. Något beslut på var stationen fysiskt ska finnas finns inte. I SFP har vi givetvis ställt krav på att den privata aktören måste erbjuda hälsovård på svenska, säger Ehrnrooth.

Sanna Vesikansa (De gröna) är borgmästare för social- och hälsovårdssektorn och ordförande för nämnden. Enligt henne går frågan vidare till stadsstyrelsen och fullmäktige.

– Vi räknar med att ärendet kommer upp på nytt i nämnden i höst och då skissar vi fram också villkoren för upphandlingen. Jag tror att vi i början av 2021 har klart vem som ska ha hand om servicen, säger Vesikansa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning