Förslag: Bort med traktorer och snöslungor

Det här kan vara en av de undangömda pärlorna i Helsingfors. Men staden vill inte släppa depån vid gamla järnvägsspåret.

Piratpartiets Petrus Pennanen vill öppna det stora garaget för stadsborna. I hans vision talas om kultur, kaféer, ateljéer och restauranger.

Mittemot Olympiakajen i Brunnsparken finns en stor depå som borde öppnas för stadsborna, anser Helsingforspolitikern Petrus Pennanen. Bild: Maija Hurme

Enligt Pennanen skulle det inte behövas stora investeringar i marmor och fina hissar utan en enkel och trygg ramp ner till den gamla järnvägen.

– Tänk Berlin. Många av stadens gamla fastigheter har tagits i kulturbruk och de är nu internationella sevärdheter, säger Petrus Pennanen som innan onsdagens fullmäktigemöte också ringde upp vd:n för stadens byggtjänst Stara.

– Han sade till mig att de nog kan flytta på sig, inget problem.

Stadens tjänstemän säger ändå nej. Enligt tjänstemännen har staden investerat i genomsnitt cirka 20 000–50 000 euro per år i upprustningen av lokalerna.

Fullmäktige håller med tjänstemännen med minsta möjliga majoritet. Siffrorna i omröstningen, som handlade om lite snabbare ryck, var 42 ja mot 38 blanka. 5 förtroendevalda var frånvarande. Pennanens motion förlorade men en rösts marginal, alltså.

– Tja, kanske ska jag försöka en gång till, säger han. Stället är underbart.

Stadens byggtjänst Stara, som betalar förhållandevis låg hyra för stationen, har med Helsingfors Hamn Ab kommit överens om att byggtjänsten får använda depån under förutsättning att Stara sköter om underhållet av området och stationens konstruktioner.

– En alternativ förrådslokal borde planeras och byggas under centrum, svarar staden som vill utreda mera, tillsätta kommittéer och ta fram en helhetssyn om södra kajen och hela centrum.

Mittemot Olympiakajen i Brunnsparken finns en stor depå som borde öppnas för stadsborna, anser Helsingforspolitikern Petrus Pennanen. Bild: Niklas Meltio

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00