Forskning visar: Så här rengör du dina munskydd bäst

Utredningen kom fram till att tygmunskydd kan rengöras hemma. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Teknologiska forskningscentralen VTT har testat olika sätt att rengöra munskydd. De två bästa alternativen klarar du lätt av hemma.

Det är Teknologiska forskningscentralen VTT som undersökt hur munskyddsanvändare bäst rengör sina skydd efter att de använts. Resultaten var entydiga: genom att koka tygmunskydd i minst fem minuter med lite tvättmedel rengörs de bäst. Före du lägger maskerna på tork ska du skölja av dem.

Kokning: Fungerar bäst. Koka i minst fem minuter med lite tvättmedel. Skölj innan du torkar munskyddet.

Tvättmaskin: Det nästbästa alternativet. Använd ett tvättprogram på 60 grader.

Värm upp i ugn: Ett alternativ, förutsatt att temperaturen är närmare 100 grader. Problemet är att det här kan förstöra munskyddet, och att temperaturregleringen i ugnar inte är tillförlitlig.

Ångtvätt: Fungerar inte!

Det nästbästa sättet att rengöra dem är att tvätta dem i tvättmaskin. I VTT:s tester tvättade man maskerna i 60 grader.

"För oss var det ändå en stor överraskning att ett kirurgiskt mun- och andningsskydd som är gjort för engångsbruk och har rengjorts upp till tio gånger fortfarande är lika effektivt som ett munskydd i tyg", säger Ali Harlin som är forskningsprofessor på VTT i ett pressmeddelande.

Men det gäller inte engångsmunskydd överlag.

I allmänhet konstaterade VTT att tygmunskydd bra går att rengöra hemma. Metoderna man testade var kokning, maskintvätt, ångtvätt, värmebehandling, upphettning med strykjärn och förvaring i rumstemperatur med bra ventilation.

Och ett tips forskningscentralen lyfter fram är både simpelt och effektivt: tvätta bort smutsen. Det är mer effektivt än att desinficera munskydden.

Forskningen visar också att engångsmunskydd i regel inte går sönder när de rengörs. De håller i alla fall upp till tio tvättar. Däremot försämras deras effekt drastiskt efter rengöring.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning