Forskare: Vargen blev tam eftersom den kunde äta kött som människan slängde bort

Unga vargar i Kuhmo. Arkivbild. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Människor som jagar i arktiska områden lämnar proteinrika matrester efter sig, visar en ny studie. Särskilt i vinterförhållanden kan vargen utnyttja mat som människan inte äter.

Bakgrunden till att hundens anfader vargen lät sig tämjas av människan kan ligga i att vargen kunde äta proteinrika matrester som människan inte åt. Det hävdar en grupp forskare som studerat relationen mellan människan och hunden.

Enligt tidigare forskning har hunden eller dess anfader vargen varit tam i åtminstone 15 000 år, vilket innebär att tämjningen skedde senast under den senaste istiden.

Den nya studien visar att människor som jagar i arktiska och subarktiska områden lämnar proteinrika matrester efter sig. Vintern gör att djuren magrar samtidigt som växter med mycket kolhydrater blir sällsynta. Därför kunde människan bara utnyttja de mest fetthaltiga delarna av djuren som föda, menar forskarna.

Enligt forskarna är vargens förmåga att smälta protein bättre än människans, vilket innebär att vargen kunde utnyttja sådan mat som människan inte åt.

"Vår slutsats i denna studie är att det i ett kallt klimat inte fanns någon ekologisk konkurrens mellan människan och vargen under vintermånaderna. På så sätt var vargen en partner till jägare-samlare under flera generationer, vilket gjorde det möjligt för vargen att bli tam", säger specialforskaren Maria Lahtinen-Kaislaniemi vid Livsmedelsverket och Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

Att vargen levt på människans matrester har också tidigare nämnts som en möjlig orsak till att djuret lät sig tämjas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning