Forskare utvecklar ätbart vaccin mot fästingsjukdom

Det effektivaste sättet att skydda sig mot fästingburna sjukdomar är att regelbundet kontrollera kroppen under sommarhalvåret, i synnerhet om man befinner sig i fästingtäta områden. Bild: Mostphotos

Det är långt kvar, men nordiska forskare är i full färd med att ta fram ett ätbart vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE.

– Det är fortfarande på forskningsstadiet. Det är lång väg tills vi har ett vaccin som kan ges till människan, säger Per-Eric Lindgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet.

I dag finns inte någon medicin som botar TBE, men vaccin kan skydda. Och nu är ett ätligt vaccin på gång.

Scandtick innovation är ett treårigt forskningsprojekt inom EU. Det dansk-norsk-svenska samarbetet jobbar för att minska fästingrelaterade infektioner hos människor och djur.

– Vi har utvecklat bättre och säkrare diagnostik av borrelia och ätbara vacciner för TBE, säger Per-Eric Lindgren som leder projektet.

Virussjukdomen TBE sprids via fästingbett och angriper hjärnans nervsystem. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel får bestående besvär med bland annat trötthet och minnesstörningar och i ovanliga fall bestående förlamningar. Dödsfall kan också förekomma men är mycket sällsynta.

Det räcker att bli biten av en fästing som bär på viruset för att få sjukdomen. Fästingarna får sjukdomen själva när de biter och suger blod från smågnagare.

I Finland kan man låta vaccinera sig mot TBE med vaccinet Ticovac. Det skyddar mot fästingburen encefalit i ungeför nio fall av tio, enligt THL.

Tick-borne Encephalitis (TBE) orsakas av ett virus som drabbar hjärnan och hjärnhinnorna. Smittan sprids genom fästingbett, främst under sommaren och hösten. Inkubationstiden är vanligen 1–2 veckor.

TBE börjar oftast med lite huvudvärk och feber, ibland blir man helt bra några dagar och sedan blir man sjuk igen med kraftigare symtom. Ju äldre man är desto allvarligare blir oftast symtomen. Det finns inget läkemedel som behandlar själva viruset utan behandlingen riktas mot symtomen.

En betydligt vanligare fästingburen sjukdom är borrelios. Den kan man inte vaccinera sig mot, men det finns medicin att ta om man smittats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning