Viktigast att vaccinera människor som är aktiva på sociala medier

Bild: Mostphotos.com

Ifall det blir vaccinbrist lönar det sig att prioritera socialt aktiva personer. Nästan lika bra skydd som om man vaccinerade alla.

Forskare har undersökt över 500 personers digitala och fysiska kontakter mot bakgrund av hur sjukdomar sprider sig. Resultatet visar att personer som är aktiva på sociala medier också är aktiva i riktiga livet, vilket gör dem till effektiva smittospridare, rapporterar Yle.

Enligt forskningen, som har publicerats i tidskriften Interface som ges ut av The Royal Society, är det viktigt att identifiera socialt aktiva personer speciellt om det utbryter en epidemi.

Dessa personer blir ännu viktigare om epidemin kan bekämpas med endast en begränsad mängd vaccin. Om inte det finns tillräckligt med vaccin för alla, ska man prioritera socialt aktiva personer.

Forskarna har räknat ut att vaccineringen av centrala personer ger ett nästan lika bra skydd som vaccinering av hela populationen. Därtill är det billigare, konstaterar de, eftersom det är förhållandevis lätt att reda ut vem som är socialt aktiv med hjälp av sociala medier.