Forskare: Utan vaccin blir det inget OS 2021

De olympiska ringarna. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Den 23 juli 2021 är tanken att det då ett år försenade sommar-OS i Tokyo ska invigas. Men för sommarspelen ska bli av krävs det vaccin mot covid-19, menar en japansk vaccinforskare. Annars kommer spelen att ställas in.

– I Japan lägger regeringen stor vikt på vaccinutveckling och läkemedel mot viruset på grund av OS. De vill genomföra de olympiska spelen nästa år och de säger att det enda sättet för att det kan ske är vaccin, säger Yoshiharu Matsuura till Sky News.

Matsuura har sin bas i miljonstaden Osaka där han på universitet arbetar tillsammans med en organisation för att utveckla ett vaccin. Just nu befinner de sig i förstadiet.

Rysslands hälsoministerium i Moskva meddelade i förra veckan att man tagit fram världens första vaccin mot coronaviruset – och döpt det till "Sputnik V". Världshälsoorganisationen (WHO) vill granska data från kliniska tester innan de ger vaccinet sin kvalitetsstämpel.

Internationella olympiska kommittén, IOK, har tidigare sagt att OS i Tokyo inte är beroende av ett corona-vaccin.

I Japan har över 50 000 människor smittats av viruset och dödssiffran ligger på drygt 1 000 personer.

Den 7 september 2013 tilldelades Tokyo sommar-OS 2020, det 32:a olympiska spelen i ordningen inräknat de första spelen i Aten 1896.

Drygt sex och ett halvt år senare, den 24 mars 2020, blev det klart att Internationella olympiska kommittén (IOK) tillsammans med OS-arrangören Tokyo tvingades skjuta fram spelen, som skulle ha arrangerats 24 juli–9 augusti 2020, med ett år på grund av coronapandemin.

Den 30 mars sattes de nya datumen till 23 juli–8 augusti 2021. Paralympics är tänkt att avgöras 24 augusti–5 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning