Forskare: Underskatta inte kallprat med andra

Småprat på busshållplatsen sk ainte underskattas, menar forskare. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

För vissa kanske det känns obekvämt att kallprata med människor vi inte riktigt känner. Men småpratandet i affären eller medan vi väntar på bussen kan vara viktigt – inte minst i en tid av kris, menar forskare.

Hanna Söderlund, språkforskare vid Umeå universitet, säger att kallpratet är ett sätt för oss att närma oss andra människor och ger oss människor en chans att känna in läget.

Enligt henne har småpratandet många olika sociala funktioner och får medhåll av Viveka Adelswärd, professor emerita i kommunikation vid Linköpings universitet.

– Det kan vara ett sätt att sondera terrängen inför exempelvis ett möte. För att känna av stämningen. Men genom att prata om vädret eller hur resan varit så kan man också få en bild av hur den andra människan är.

Enligt henne är det viktigt att man har möjligheter att bilda kit mellan människor.

– Sedan skulle det vara förfärligt om man skulle gå igenom livet och bara kallprata. Men man hoppas väl att det ibland kan leda in i viktigare samtal, säger hon och menar att man inte ska underskatta kallpratets funktion att bekräfta varandra som människor.

Hanna Söderlund tror att de personer som känner viss motvilja mot kallprat kanske tänker att samtalet måste vara kvar på den nivån hela tiden.

– Det blir tröttsamt, men kallpratet är en viktig introduktion till samtal, säger hon.

I en tid av kris, vad kan kallprat spela för roll då?

– Jag hade ett samtal med en präst en gång om vad som kan hjälpa när man är gränslöst deprimerad eller har stor sorg. Han berättade då att det är många som tror att när man vet att man ska dö så vill man lyfta existentiella frågor och hur man levt sitt liv och andra viktiga saker, säger Viveka Adelswärd, och fortsätter:

– Men hans erfarenhet var att många bara vill småprata, kanske om äppelträdet som börjat blomma eller att busshållplatsen flyttat, säger hon.

Den pågående coronakrisen påverkar alla och är därmed också något som alla också kan prata om, menar Hanna Söderlund. Dessutom är en del väldigt isolerade och små stunder av prat kan ha betydelse.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning