Forskare: Toppmötet mellan USA och Ryssland tecken på dåliga relationer

En konvoj med svarta bilar åkte till Statsrådets representationsherrgård Königstedt i Ripuby i Vanda där det militära toppmötet mellan USA och Ryssland ägde rum på fredagen. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Det är som att fråga en hotellägare varför gästerna är här. Det svarar kommunikationsdirektör Max Arhippainen på Försvarsministeriet på frågan om varför det amerikansk-ryska militära toppmötet hålls i Finland.

Fredagens militära toppmöte mellan kommendörerna för USA:s och Rysslands väpnade styrkor i Finland är paradoxalt nog ett tecken på supermakternas dåliga politiska relationer. Det anser forskaren Matti Pesu på Utrikespolitiska institutet.

Den amerikanska kommendören, general Joseph F. Dunford Junior träffar sin ryska kollega general Valerij Gerasimov på fredag. Mötet äger rum på Statsrådets representationsherrgård Königstedt i Ripuby i Vanda.

Den finska statsledningen eller den finska Försvarsmakten deltar inte i mötet, men republikens president Sauli Niinistö och försvarsmaktens kommendör Jarmo Lindberg kommer att träffa de amerikanska och ryska delegationerna senare under dagen.

Varför ordnas mötet i Finland?

– Vi har ingen kommentar till den frågan. Det är som att fråga en hotellägare varför gästerna är här, säger kommunikationsdirektör Max Arhippainen på Försvarsministeriet.

På Utrikespolitiska institutet har man en teori till valet av mötesplatsen.

– Det har högst troligt att göra med Finlands välfungerande utrikespolitiska relationer till både USA och Ryssland. Finland har inte heller något intresse av att göra toppmötet till en utrikespolitisk profileringsfråga, säger forskaren Matti Pesu på Utrikespolitiska institutet.

Han anser att det militära toppmötet ändå tyder på försämrade politiska relationer mellan supermakterna.

– Ifall det existerade ett politiskt samförstånd mellan USA och Ryssland så skulle det inte behövas något militärt toppmöte, säger Pesu.

Pesu är specialiserad på bland annat transatlantiska relationer. Enligt hans bedömning är det främsta syftet med mötet att undanröja missförstånd som kunde förorsaka militära sammandrabbningar och sätta världsfreden i gungning.

Pesu hänvisar till en kritisk situation i Syrien i våras där ryska yrkessoldater, syriska regeringsstyrkor och amerikanska trupper drabbade samman, vilket enligt obekräftade källor krävde mellan 200 och 300 dödsoffer. Incidenten sopades snabbt under mattan i den politiska sfären, men bland andra New York Times har uppmärksammat den blodiga sammandrabbningen. Ett infekterat och irriterat replikskifte har högst troligt ägt rum bakom kulisserna i USA:s och Rysslands utrikespolitiska korridorer.

Syrien i fokus

– Syrien är utan tvekan det viktigaste temat på fredagens möte. Enligt vita husets uppgifter kommer man också att diskutera europeiska säkerhetspolitiska frågor. Det torde innebära att situationen i Ukraina och Krimhalvön är på agendan, säger Pesu.

Utöver Syrien och Ukraina antar Pesu att generalerna diskuterar situationen på den koreanska halvön liksom regleringen av supermakternas kärnvapenprogram. Nedrustningen av kärnvapen har kommit på avvägar och enligt Pesu finns det orsak till oro.

– Rysslands anspråk på att vara en supermakt bygger till stora delar på landets innehav av kärnvapen. Putin hänvisar till landets kärnvapenprogram i avskräckande syfte med jämna mellanrum, säger Pesu.

President Barack Obama och Dmitrij Medvedev undertecknade en efterföljare till de tidigare Start-avtalen som begränsar de kärnvapenarsenaler som USA och Ryssland förfogar över. Avtalet löper ut 2021 och det är för tillfället oklart hur det kommer att gå med förlängningen av avtalet.

– Det totala antalet kärnvapenmissiler torde vara detsamma som preciseras i avtalet, men Ryssland har gjort omfattande moderniseringar av landets kärnvapenkapacitet för att förbättra sin militära styrka.

Vad tror du att fredagens möte kommer fram till?

– Vi får säkert läsa ett ganska luddigt uttalande. Generalerna kan ju inte fatta några politiska beslut. Men jag hoppas att de militära delegationerna lyckas komma överens om gemensamma spelregler för den militära närvaron i olika krishärdar, säger Pesu.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning