Forskare till Yle om lagförslag som begränsar deras verksamhet: "Sekretessbelagd korrespondens försvårar förståelsen för förslaget"

Medieförbundet lämnade 2017 ett klagomål till EU-kommissionen om att Yles verksamhet på webben bryter mot EU:s regler om statsstöd. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Svenska Yle skriver att Kommunikationsministeriet inte ger ut korrespondensen mellan ministeriet och EU-kommissionen som behandlar det nya lagförslaget som begränsar Yles verksamhet.

Den 16 juni gav Kommunikationsministeriet sitt utkast till lagförslag som kan komma att begränsa Yles möjligheter att publicera innehåll i textform på webben. Förslaget är nu på remissrunda och ska behandlas i riksdagen i höst.

Kommunikationsministeriet har nu beslutat att dess korrespondens med EU-kommissionen om frågan är sekretessbelagd. Det skriver Svenska Yle på onsdagen.

Enligt Svenska Yle hänvisar ministeriet till en sekretessgrund i offentlighetslagen som gäller Finlands förhållande till internationella organisationer. EU-kommissionen har också motsatt sig att korrespondensen ges ut.

Insyn behövs

Bakgrunden till lagförslaget är ett klagomål som Medieförbundet lämnade till EU-kommissionen år 2017 om att Yles verksamhet på webben bryter mot EU:s regler om statsstöd.

Forskardoktor Jockum Hildén säger till Svenska Yle att han är kritisk till ministeriets beslut och att det behövs mer insyn i processen. Han forskar i europeisk medie- och kommunikationspolitik vid Helsingfors universitet.

– Om det är kommissionen som vill begränsa, hur motiverar de då sin ståndpunkt och hålls de inom ramarna för sin verksamhet i och med att public service egentligen är en nationell angelägenhet? säger Hildén till Svenska Yle.

Nyheter på samiska, kultur, utbildning, material på minoriteters språk och lokalnyheter från Svenskfinland skulle inte omfattas av begränsningarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning