Forskare: Succéföretag är bra för samhällsklimatet

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Supercell bidrar inte enbart med stora skatteintäkter, utan skapar också ett positivare näringslivsklimat i Finland. Det säger Etla-forskaren Jyrki Ali-Yrkkö.

Spelbolaget Supercell, som också i år dominerar listan över högsta fjolårsinkomster, är ett enastående fenomen i Finlands näringslivshistoria. Med blott sju år på nacken och 160 anställda bidrar bolaget på olika sätt med cirka 1 miljard euro i skatt till samhället. Som jämförelse kan nämnas att hela staten snurrar med en budget på drygt 55 miljarder euro.

Förutom nyckelpersonernas skatt, betalar Supercell 181 miljoner euro i bolagsskatt. Dessutom får staten 675 miljoner euro i skatt på en försäljningsvinst från sommaren 2016 när den förra huvudägaren, japanska Softbank, sålde sin andel till kinesiska Tencent.

På näringslivets forskningscentral Etlas lista över vilka företag som bidrar mest till landets bruttonationalprodukt, placerar sig Supercell på plats nio, bara snäppet efter gamla och etablerade bolag som Neste och Stora Enso med tusentals anställda. Räknat i produktivitet är Supercell etta i Finland, säger Etla-forskaren Jyrki Ali-Yrkkö.

– Bolagets fenomenala lönsamhet baserar sig på att de jobbar i en renodlad digital omgivning. Efter att det första exemplaret av en produkt är klart, kostar det ingenting extra att framställa ytterligare hundratals miljoner likadana exemplar. Affärslogiken är helt annan än inom traditionell industri där nya exemplar av fysiska produkter alltid kräver mera råvaror och monteringskapacitet. För 30 år sedan hade ett fenomen som Supercell aldrig kunnat uppstå, säger Ali-Yrkkö.

Erfarna grundare

Även om Supercell är ett ungt påpekar Ali-Yrkkö att grundarna ingalunda var några nybörjare när de körde i gång spelbolaget. De hade gedigen erfarenhet från andra företag i branschen.

Han säger att det är typiskt spelbranschen att några få bolag blir enormt stora och får stjärnstatus, medan den stora majoriteten av marknadens miljoner spel förblir relativt små. Å andra sidan är branschen nyckfull – för att hållas på toppen gäller det att regelbundet mata ut nya spel som håller publiken fängslad.

Sprider positivt klimat

Enligt Ali-Yrkkö bidrar Supercell positivt till det finländska näringslivsklimatet som i många år präglats av dysterhet.

– Den psykologiska effekten av ett succéföretag är viktig. Det fungerar som ett bevis på att man fortfarande kan lyckas också i Finland.

Ali-Yrkkö säger att Supercell också skapar en positiv bild av Finland i utlandet. Bland vanliga konsumenter är det troligen rätt få som vet att Supercell är finskt, men branschfolk känner till det, vilket kan göra det lättare att rekrytera bra personal till Finland. De bästa företagen tenderar att dra till sig de bästa förmågorna.

Han tror att framgången även kan locka utländska bolag att etablera sig i Finland eftersom de ser att det går att lyckas här. Också under Nokias storhetstid märktes en sådan här effekt.

Aktierna parkerade i Finland

Att Supercell, trots att aktiemajoriteten numera är i kinesisk ägo, fortfarande betalar så mycket skatt till Finland, beror på att Supercells aktier är placerat i ett så kallat holdingbolag i Finland. Arrangemanget hänger samman med att grundarna ställde ett villkor i samband med försäljningen till japanska Softbank 2013: Supercell ska förbli finskt. För Softbank var arrangemanget med ett holdingbolag i Finland en bra affär, eftersom den finländska bolagsskatten är ungefär tio procentenheter lägre än den japanska.

Personer med Supercell-anknytning har figurerat i inkomsttoppen också tidigare år, inte minst 2014, när grundarna Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja redovisade inkomster på 170 miljoner euro per person efter försäljningen till japanska Softbank året innan. Samtidigt betalade de 54 miljoner euro per person i skatt, vilket torde vara de största summorna någonsin i Finland för privatpersoner under ett enskilt år.

Till skillnad från många andra personer i inkomsttoppen har Supercell-grundarna i olika intervjuer sagt att de inte sysslar med skatteoptimering och gärna betalar skatt i Finland, eftersom de fått så mycket av samhället.

Supercell har nyligen rotat sig ännu djupare i Finland genom att reservera en trähusfastighet som ska byggas på Busholmen. Huset ska bli bolagets nya huvudkontor.

– Vi ville hitta ett permanent hem för Supercell i Helsingfors. En plats där vi kan göra spel de närmsta årtionden, sade Ilkka Paananen då.

Supercell är grundat 2010. Huvudkontor i Helsingfors. Vd: Ilkka Paananen.

2013 köpte japanska Softbank och Gung Ho 51 procent av aktierna för 1,1 miljarder euro.

2015 ökade Softbank sin andel i bolaget, men sålde i fjol innehavet till kinesiska Tencent, som nu äger cirka 84 procent av Supercell. Resten ägs av ledningen och de anställda.

I samband med Softbank-Tencent-affären värderades bolaget till cirka 9 miljarder euro.

Supercell är känt för spel som Clash of Clans, Boom Beach, Hay Day och Clash Royale.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning