Forskare: Strukturell paranoia ligger bakom de ryska myndigheternas massgripanden i Moskva

Tusentals demonstranter har de senaste veckorna protesterat mot valmyndighetens beslut att neka oppositionella kandidater att ställa upp i kommunalvalet i Moskva. De demonstranter som gripits, riskerar fängelsestraff på uppemot 15 år för brottet ”massupplopp”. Bild: Maxim Zmeyev/Lehtikuva-AFP

Enligt Utrikespolitiska institutet har polariseringen förvärrats i det ryska samhället samtidigt som centralmakten tar till allt hårdare nypor för att kväsa de aktuella protesterna i Moskva.

Polisen grep på lördagen över 1 000 personer under den senaste av en lång rad av oppositionella demonstrationer i Moskva. Protesterna är en reaktion på de ryska myndigheternas beslut att neka flera oppositionella kandidater att ställa upp i Moskvas kommunalval som ordnas den 8 september. Demonstrationerna har pågått sedan den 14 juli och visar inga tecken på att mattas av. Sympatiyttringar och skuggdemonstrationer har också ordnats i flera ryska städer, bland annat i S:t Petersburg.

– De ryska myndigheternas sätt att reagera på de fredliga demonstrationerna bygger på strukturell paranoia. Därför är det så många som häktas. Logiken går ut på att man riskerar att förlora hela handen om man ger oppositionen lillfingret, säger den äldre forskaren Jussi Lassila på Utrikespolitiska institutet.

Enligt Lassila är myndigheterna rädda för att upprepa den situation som uppstod 2017 då den liberale oppositionspolitikern Ilja Jasjin blev invald i Moskvas stadsfullmäktige som representant för stadsdelen Krasnoselskij. Jasjin har ett tätt samarbete med den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Regimen vill inte att fler politiker av Jasjins kaliber tar säte i stadsfullmäktige i Moskva.

– Trots att en stor del av demonstrationernas upphovsmän och ledare har häktats så lyckas man alltjämt mobilisera demonstranter för nya protester, vilket tyder på en imponerande livskraft och energi inom den folkrörelse som står bakom demonstrationerna.

Konspirationsteorier och myter

Lassila drar paralleller till demonstrationerna i Hong Kong där solidariteten med demonstranterna har vuxit sig stark bland den stora allmänheten. Samma tendenser kan enligt honom spåras också i Moskva.

– De ryska myndigheterna vägrar tro att det handlar om en folkrörelse. De försöker i stället odla den gamla myten att det är västerländska säkerhetstjänster som skulle ha sina fingrar med i spelet.

Det är i huvudsak välutbildade, internationellt sinnade och unga demonstranter som håller i gång protesterna i Moskva, uppger Lassila. En av rörelsens frontfigurer är juristen och aktivisten Ljubov Sobol, som har hungerstrejkat i 23 dygn för att lägga tyngd bakom sina protester. Sobol har i likhet med många andra nekats att ställa upp i höstens kommunalval.

– Protesterna handlar om bristande förtroende för makteliten. Den ryska medelklassen har tröttnat på politikernas maktmissbruk, den utbredda korruptionen och den försämrade köpkraften.

De ryska myndigheterna har tagit till hårdnyporna i försöken att kväsa den politiska oppositionens protester. Den tredje augusti greps över 1 000 demonstranter i Moskva, enligt den oberoende organisationen OVD. Bild: Alexander Nemenov/Lehtikuva-AFP

Ekonomin går back

Allt fler ryssar lider av den stagnerade ryska ekonomin som nu backar för sjätte året i rad. Den äldre generationen på landsbygden, som tidigare har backat president Vladimir Putin i vått och torrt, börjar också tröttna på regimen efter fjolårets pensionsreform som medför en drastisk höjning av pensionsåldern i landet.

– Ifall vi granskar de officiella siffrorna så går det bra för den ryska ekonomin. Staten är nästan skuldfri och regeringen samlar på sig ekonomiska reserver. Detta samtidigt som lönerna släpar efter och priserna stiger. Till exempel de ryska bensinpriserna är fortsatt höga, trots att världsmarknadspriset på olja har sjunkit. Det här är en ekvation som vanligt folk har svårt att godta.

Protesterna handlar alltså inte enbart om kommunalvalet i Moskva. Demonstrationerna ska ses som en katalysator för ett brett missnöje med regimen. Kreml tar till hårdhandskarna för att tämja oppositionens missnöje med Putin samtidigt som partiet Enade Ryssland tampas med ett dalande väljarstöd.

– Jag tror att fler politiska oroligheter och protester är att vänta under hösten. Demonstranterna nöjer sig inte med att vänta och se hur situationen utvecklas. De vill påverka den politiska kulturen i Ryssland här och nu, säger Lassila.

Flera oppositionella politiker har stoppats från att delta i kommunalvalet i Moskva den 8 september.

Enligt valmyndigheterna har oppositionspolitikerna inte samlat in tillräckligt med namnunderskrifter för att kunna ställa upp i valet.

Tusentals personer har protesterat mot valmyndigheternas beslut i samband med demonstrationer i Moskva.

En lång rad demonstranter har arresterats och bötfällts. Flera av dem som har gripits riskerar fängelsestraff på uppemot 15 år för brottet ”massupplopp”.

Oppositionen i Ryssland planerar nya demonstrationer runtom i landet kommande helg.

Källa: TT

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning