Forskare: Sipilä och Orpo lyckades fria till sina väljare

Statsministern och Centerns ordförande Juha Sipilä var mer energisk i sitt linjetal än tidigare under våren. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Centerns och Samlingspartiets partikongresser bjöd på mycket publikfrieri och lite substans, tycker Thomas Karv, doktorand i statsvetenskap vid Åbo Akademi. Särskilt snacket om utbildning var trevande. – Det var flyktiga ordval och ingenting konkret.

Om tio månader är det dags för riksdagsval och det märktes tydligt på regeringspartiernas Centerns och Samlingspartiets kongresser.

I Yles senaste partimättning är SDP det största partiet. Det är dags för Samlingspartiet och Centern att kavla upp ärmarna och börja jobba.

Thomas Karv, doktorand i statsvetenskap vid Åbo Akademi, tycker att statsminister Juha Sipilä (C) utstrålade kampvilja då han höll sitt linjetal och sparkade i gång kampanjen.

– Sipilä brukar inte tala länge men nu gjorde han det en timme i sträck. Jag tyckte att det var ett bra tal och han lyfte fram saker som publiken ville höra. Tidigare under våren har han varit loj och defensiv, nu utstrålade han självsäkerhet.

Trots att Centern ligger trea i den senaste mätningen är Sipilä övertygad om att partiet kommer att fortsätta i regeringen. I sitt tal markerade Centerns ordförande att partiet inte vill regera tillsammans partier som "skrotar den sittande regeringens arv". Särskilt oppositionspartiet SDP fick sig en känga.

– SDP toppar mätningarna, så det är partiet man ska hacka på i ett kampanjtal, säger Karv.

Publikfrieriet gick hem

Karv tycker att Sipilä sa de rätta sakerna för att lugna väljarna. Han var självkritisk beträffande vad partiet gjort för jordbrukarna, talade om att reformera skolsystemet och om ökad jämlikhet. Också Samlingspartiets ordförande Petri Orpo talade om ökad satsning på forskning. Men rent konkret fanns det inte mycket att hänga i julgranen.

– De som ville hitta någonting positivt gjorde det. Studiestödsreformen har inte tagits emot väl av studerande, så partierna känner sig tvungna att poängtera frågorna för att reparera skadan. Det är upp till väljarna att bedöma hur trovärdiga de är.

Vilket ämne som kommer att spela störst roll i de stundande riksdagskampanjerna är självklart för Karv: socialskyddsreformen. Innan dess har dock regeringen fullt upp med att ro den pågående social- och hälsovårdsreformen (Sote) i land. Oavsett om social- och hälsovårdsreformen faller eller inte tror Karv att Centern och Samlingspartiet kan lyckas vinkla händelserna till sin fördel

Om reformen faller kan Centern skylla allting på Samlingspartiet, medan Samlingspartiet kan hävda att reformen inte var tillräckligt bra. Om den går igenom kan det målas upp som en stor framgång. Oavsett hur det går finns det en grund att stå på inför valet.

Sammanfattningsvis tycker Karv att partierna lyckades med det viktiga: att lugna väljarna. Det är nödvändigt inför den politiska hösten, som kan bli intensiv.

Nu finns det tid att dra lite andan, för hösten kan bli lika intensiv som våren. Stora strider är på väg och Centerns och Samlingspartiets väljare är lugnare än tidigare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03