Forskare: Sannfinländarna kan i fortsättningen jämföras med Sverigedemokraterna

Sannfinländarnas nyvalda ordförande Jussi Halla-aho höll sitt första linjetal under partikongressen i Jyväskylä. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Invandringsfientlighet och EU-motstånd kommer även i framtiden att ligga i centrum för Sannfinländarnas politik, säger, säger doktoranden Niko Hatakka vid centret för riksdagsforskning. Han säger att partiet i fortsättningen kan jämföras med Sverigedemokraterna och Dansk folkeparti.

Hatakka räknar med att Sannfinländarna kommer att skärpa sin EU-politik.

– Partiet kan gå mot hårdare EU-skepsis, där man öppet ifrågasätter Finlands medlemskap i EU och euron. Jag tror att det här kommer att stärkas när partiet förr eller senare inte är med i regeringen.

Kan bli regeringskris

Betydande meningsskiljaktigheter om invandringspolitiken kan leda till en regeringskris, säger Hatakka. Regeringen har ett invandringspolitiskt åtgärdsprogram där merparten av de 80 punkterna fortfarande inte har verkställts.

– Om det uppstår tillräckligt betydande meningsskiljaktigheter om hur programmet ska verkställas kan det leda till regeringskris innan slutet på mandatperioden.

Hatakka anser att Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho i sitt linjetal gjorde det klart att hans parti stannar i regeringen så länge som det ligger i anhängarnas intresse.

– Det är inte nödvändigtvis livsviktigt för dem att stanna i regeringen till slutet av mandatperioden.

Högerpopulistiskt parti

Hatakka säger att Halla-ahos tal inte bjöd på några större överraskningar. Halla-aho underströk den förändring som inträffat i partiets politik.

– Sannfinländarna är inte längre ett vänster-mitten-populistparti. Personvalen har bekräftat den förändring som inträffat under de senaste tio åren.

De övriga regeringspartierna står nu inför ett svårt val. Ska de fortsätta regeringssamarbetet med Halla-aho eller inte?

För både Samlingspartiet och Centern är det mycket viktigt att lyckas genomföra vård- och landskapsreformerna. Men samtidigt kan ett samarbete med Sannfinländarnas nya ledning bli politiskt dyrt, säger Hatakka.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning