Forskare: Rutinmässiga prov för prostatacancer ska inte göras

Enligt experterna minskar PSA-provet inte på dödsfallen orsakade av prostatacancer.Bild: SPT/Ari Sundberg

Rutinmässiga screeningar för prostatacancer med PSA-prov ska inte utföras anser forskare. Orsaken är att nyttan är liten och nackdelarna stora.

Män som överväger att testas för prostatacancer genom ett PSA-prov borde endast göra det om en läkare anser att det behövs, skriver Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

En grupp bestående av internationella läkare och forskare har undersökt fördelarna och nackdelarna med PSA-prov för att upptäcka prostatacancer. Över 700 000 män deltog i studien.

Enligt experterna minskar provet inte på dödsfallen orsakade av prostatacancer medan nackdelarna är tydliga. Provet leder till överdiagnostiseringar och onödig vård skriver läkarna och forskarna i pressmeddelandet. De är emot rutinmässiga prov men anser att män som har släktingar som insjuknat i prostatacancer kan diskutera provets för- och nackdelar med en läkare.

Det enda allmänt använda testet för att mäta halten prostataspecifikt antigen, PSA i blodet är PSA-provet som används i många länder. De senaste åren har ändå nya tester utvecklats för att identifiera män som trots ett förhöjt PSA-värde har låg risk att insjukna i prostatacancer som kräver behandling.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00