Forskare: Pollensäsongen är ovanligt lång men mängden pollen är normal

Björken orsakar den största andelen allergiska reaktioner hos finländarna. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Hasseln började blomma redan i januari och för tillfället blommar alen i största delen av Finland. Sedan står björken på tur.

Den varma vintern gjorde att hasseln började blomma redan i januari, vilket innebär att pollensäsongen i Finland började tidigare än normalt. Hasseln växer emellertid bara i de sydligaste delarna av landet och dess blomning har redan slutat, säger projektforskaren Sanna Pätsi vid Åbo universitets polleninformation.

– Pollensäsongen blir lång eftersom den började redan i januari och fortsätter till augusti eller september, men sett till pollenmängden blir det här ett ganska normalt år.

För tillfället blommar alen i största delen av Finland. Alblomningen började i landets södra delar och är nu starkast i mellersta Finland. I Lappland har alens blomning ännu inte börjat på allvar, säger Pätsi.

Björken börjar blomma kring valborg

Uppskattningsvis tjugo procent av finländarna får allergiska reaktioner av pollen, enligt Allergi-, hud- och astmaförbundet. Hasseln och alen är visserligen först ut med sin blomning, men det är björken som orsakar den största andelen allergiska reaktioner hos finländarna.

Hasseln började blomma redan i januari i år. Bild: Anna-Mari Pessi/Åbo universitet/Lehtikuva

I södra Finland börjar björken vanligtvis blomma kring valborg.

– Sedan förflyttas blomningen så småningom norrut så att björken blommar i Lappland i slutet av maj, säger Pätsi.

Naturresursinstitutet har förutspått att björkblomningen blir svagare än normalt i år eftersom förra sommaren var så sval.

Små mängder björkpollen har redan förekommit i luften eftersom vinden fört med sig pollen från andra länder till Finland.

Pollenrapporter finns på nätet

De första gräsväxterna börjar blomma i slutet av maj och eftersom olika arter blommar vid olika tidpunkter kommer pollen att finnas i luften så gott som hela sommaren. Sanna Pätsi säger att de sista gräsväxterna blommar i augusti eller september.

– Gråbon, som brukar orsaka mycket allergiska reaktioner, blommar i juli, säger Pätsi.

Åbo universitets polleninformation publicerar rapporter om pollensituationen i Finland på webbplatsen Norkko och via en mobiltjänst. Universitetet har författat pollenrapporter sedan 1976.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning