Forskare: Pollensäsongen är ovanligt lång men mängden pollen är normal

Björken orsakar den största andelen allergiska reaktioner hos finländarna. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Hasseln började blomma redan i januari och för tillfället blommar alen i största delen av Finland. Sedan står björken på tur.

Den varma vintern gjorde att hasseln började blomma redan i januari, vilket innebär att pollensäsongen i Finland började tidigare än normalt. Hasseln växer emellertid bara i de sydligaste delarna av landet och dess blomning har redan slutat, säger projektforskaren Sanna Pätsi vid Åbo universitets polleninformation.

– Pollensäsongen blir lång eftersom den började redan i januari och fortsätter till augusti eller september, men sett till pollenmängden blir det här ett ganska normalt år.

För tillfället blommar alen i största delen av Finland. Alblomningen började i landets södra delar och är nu starkast i mellersta Finland. I Lappland har alens blomning ännu inte börjat på allvar, säger Pätsi.

Björken börjar blomma kring valborg

Uppskattningsvis tjugo procent av finländarna får allergiska reaktioner av pollen, enligt Allergi-, hud- och astmaförbundet. Hasseln och alen är visserligen först ut med sin blomning, men det är björken som orsakar den största andelen allergiska reaktioner hos finländarna.

Hasseln började blomma redan i januari i år. Bild: Anna-Mari Pessi/Åbo universitet/Lehtikuva

I södra Finland börjar björken vanligtvis blomma kring valborg.

– Sedan förflyttas blomningen så småningom norrut så att björken blommar i Lappland i slutet av maj, säger Pätsi.

Naturresursinstitutet har förutspått att björkblomningen blir svagare än normalt i år eftersom förra sommaren var så sval.

Små mängder björkpollen har redan förekommit i luften eftersom vinden fört med sig pollen från andra länder till Finland.

Pollenrapporter finns på nätet

De första gräsväxterna börjar blomma i slutet av maj och eftersom olika arter blommar vid olika tidpunkter kommer pollen att finnas i luften så gott som hela sommaren. Sanna Pätsi säger att de sista gräsväxterna blommar i augusti eller september.

– Gråbon, som brukar orsaka mycket allergiska reaktioner, blommar i juli, säger Pätsi.

Åbo universitets polleninformation publicerar rapporter om pollensituationen i Finland på webbplatsen Norkko och via en mobiltjänst. Universitetet har författat pollenrapporter sedan 1976.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning