Forskare om toppmötets effekt: ”Allt kan raderas av några misstag”

Bollen är hos Donald Trump – bokstavligen. Men det är sonen Barron Trump som kommer att få spela med den officiella VM-bollen. Bild: Lehtikuva/AFP/Yuri Kadobnov

Mycket luddigt prat – men diskussion är bra. Så beskriver Utrikespolitiska institutets äldre forskare Charly Salonius-Pasternak toppmötet i Helsingfors. Han säger att det är problematiskt att Trump anser att EU är värre än Ryssland.

Det upphaussade toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin utmynnade i en presskonferens där presidenterna påpekade att mötet förbättrat USA:s och Rysslands relationer. Ämnen som Syrienkrisen, nedrustning och rysk valinblandning diskuterades – men något konkret resultat av mötet blev det inte.

Charly Salonius-Pasternak säger att det alltid är bra med dialog. Bild: Utrikespolitiska institutet

Charly Salonius-Pasternak är inte överraskad över de vaga formuleringarna eftersom så många saker diskuterades. Det är ändå bra med diskussion, säger han.

– Det är alltid bättre att tala, fastän man är av olika åsikter. Men nedrustning tar många år. Det finns också politiska och icke-politiska intressen som är svåra att lösa eftersom det finns så djupa nationella intressen, säger Salonius-Pasternak och påpekar att det är intressant att Trump medgav att Ryssland är en konkurrent och EU en fiende.

Hur ser du på det?

– Det är ett problem och ingenting som någon annan amerikansk president hade kunnat tänka sig.

I slutet av presskonferensen gav Putin – som i söndags följde med VM-finalen i Moskva – en fotboll till Trump och sade att bollen nu är hos honom. Salonius-Pasternak kallar den ryska presidentens manöver psykologiskt skicklig.

– Det var mera show än någonting annat, men kanske en indikation om att det är USA som ska göra någonting åt Mellanöstern och pruta på kraven med Iran.

Både Trump och Putin sade sig vara intresserade av en lösning av den långvariga Syrienkonflikten, men bjöd inte på några konkreta lösningsförslag.

Ömtålig grund att stå på

Trump var noga att påpeka att mötet varit en framgång och sade att de två ledarna borde ha träffats för länge sedan. Fler mötet kommer att bli av, menade Trump. Vad är att vänta i framtiden? Salonius-Pasternak hoppas på massor av olika tjänstemannamöten. Men:

–  Allt kan raderas av några misstag.

Det finns ändå potential för samarbete. Salonius-Pasternak nämner Syrien, Afghanistan och Nordkorea som potentiella ämnen där de två ledarna kan hitta en gemensam melodi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning