Forskare: Män är mer produktiva på jobbet än kvinnor

Män lägger mer tid på de egentliga arbetsuppgifterna, enligt en ny forskningsrapport. Kvinnor lägger mer tid på att ta hand om kolleger och om kontoret, vilket inte leder till löneförhöjningar. Bild: Mostphotos

Män lägger mer tid på sina egentliga arbetsuppgifter än kvinnor, som oftare prioriterar att att ta hand om sina kolleger och kontoret. Det visar en ny rapport av Statens ekonomiska forskningscentral.

Forskaren Aspasia Bizopoulou vid Statens ekonomiska forskningscentral har granskat OECD:s enkät där anställda svarade på hur ofta de genomför 40 vanliga arbetsuppgifter som är typiska för deras yrke. Kvinnorna rapporterade att de lägger mindre tid på arbetsuppgifterna än männen, skriver forskningscentralen i ett pressmeddelande om rapporten.

Enligt Bizopoulou går det inte att förklara skillnaderna med till exempel utbildningsnivå eller arbetstimmar per vecka. Svaren visar på en skillnad i produktiviteten som enligt rapporten kan förklara 30–50 procent av löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

– Utifrån litteraturen verkar kvinnor lägga mer tid på att ta hand om sina kolleger och kontoret. Det tar tid av de egentliga arbetsuppgifterna, som man utgår från då det gäller löneförhöjningar eller befordringar. Enligt min forskning kan den här osjälviskheten sänka kvinnors produktivitet, vilket delvis förklarar löneskillnader mellan män och kvinnor i samma bransch, säger Bizopoulou i pressmeddelandet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning