Forskare lyckades smälta guld i rumstemperatur

Forskarna formade en spetsig kon av guld som fungerade som en åskledare, som fångade det kraftigaste elektriska fältet i konens spets. Foto: Alexander Ericson/SPT Bild:

En grupp svenska och finländska forskare har lyckats smälta guld i rumstemperatur, trots att guldets smältpunkt är 1 064 grader Celsius.

Den banbrytande upptäckten avslöjar förvånande egenskaper om guldet och öppnar nya möjligheter i materialforskningen, skriver Jyväskylä universitet i ett pressmeddelande.

Forskningsprojektet bygger på ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Jyväskylä universitet. Projektets syfte var att ta reda på hur ett elektriskt fält påverkar guldatomer. Forskarna lyckades smälta guld genom att lägga en liten bit guld i ett elektronmikroskop, varefter det elektriska fältet utvidgades kraftfullt i olika etapper.

Enligt forskaren Ludvig de Knoop vid Chalmers tekniska högskola kunde man se i elektronmikroskopet hur guldets ytlager började smälta i rumstemperatur.

– Upptäckten är exceptionell och den förvånade mig. Vi fick helt ny information om guldets egenskaper, säger de Knoop i pressmeddelandet.

Forskarna formade en spetsig kon av guld som fungerade som en åskledare, som fångade det kraftigaste elektriska fältet i konens spets.

– Vi gjorde en datoriserad modell för elektronernas kvantdynamik och dess reaktioner på det elektriska fältet. Våra datorsimuleringar motsvarar väl de observationer som vi gjorde i våra experiment, säger forskaren Mikael Kuisma vid Jyväskylä universitet.

Forskningsrapporten har publicerats i den ansedda vetenskapliga tidskriften Physical Review Materials i november.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning