Forskare kan ha funnit orsaken till dyslexi

Bild: EPA/BRITTA PEDERSEN

Två franska forskare kan ha funnit det som orsakar dyslexi, det vill säga läs- och skrivsvårigheter. Enligt forskarna är det möjligt att problemet orsakas av avvikelser i ögats celler.

Hos dem som har dyslexi är ljusreceptorerna placerade symmetriskt i båda ögonen, vilket enligt forskarna kan leda till att det bildas störande "spegelbilder" av texten i hjärnan.

Hos dem som inte har dyslexi är cellerna i ögat asymmetriska, vilket gör att hjärnan kan bilda sig en enhetlig bild av de signaler som ögonen sänder, säger forskarna.

Test med blinkande lampa

Forskarna testade om det var möjligt att korrigera bilden hos dyslektiker med en extremt snabbt blinkande ledlampa. De som deltog i testgruppen upplevde att det var lättare att läsa i försöket med lampan.

Upptäckten kan komma att göra det lättare att diagnosticera och hantera dyslexi, men först behövs vidare forskning för att bekräfta resultaten.

Forskarna Guy Ropars och Albert le Floch vid universitet i Rennes har publicerat sin forskning i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Cirka tio procent av världens befolkning, alltså kring 700 miljoner människor, har dyslexi. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning