Forskare: Kan bli stora protester efter valet i Turkiet

Röstsammanräkningen i Turkiet pågår för fullt. Bild: TT/AP/Burhan Ozbilici

Några timmar efter att vallokalerna i Turkiet stängt pågår röstsammanräkningen för fullt.

Enligt de officiella siffrorna har den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan en klar ledning och är på god väg att vinna presidentvalet i första omgången. Samtidigt ser det ut som om Erdogans parti AKP och allianspartiet MHP får majoritet i parlamentet.

– Det är svårt att göra en bedömning än så länge, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till TT.

Han konstaterar att det är stora skillnader mellan de officiella siffrorna och de siffror som en oberoende medborgarplattform redovisar.

– Om de här resultaten skulle stå sig i den officiella rösträkningen tror jag att oppositionen kommer uppfatta detta som att de har stulit valet. Då tror jag att man kommer att gå ut i stora demonstrationer på gatorna, säger Paul Levin.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54