Forskare från Finland och Kina har tämjt kvantbitarna – har funnit ett sätt att kontrollera information som försvinner

Kvantchi tillverkat av företaget D-Wave Systems. Bild: By D-Wave Systems, Inc. (D-Wave Systems, Inc.) [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Datorer som utnyttjar kvantmekanik leder till nya möjligheter men ett olöst problem har varit att en del av kvantdatan försvinner.

En grupp finländska och kinesiska forskare har för första gången lyckats kontrollera kvantbitar som försvinner, skriver Åbo universitet i ett pressmeddelande. Forskningen har publicerats i den vetenskapliga publikationen Nature Communications.

Kvantmekanik beskriver otroligt små fysikaliska fenomen som ljuspartiklar eller fotoner och de kan utnyttjas för ny teknologi, till exempel när det gäller kryptering.

– Kvantbitar är väldigt oberäkneliga och informationen kan försvinna. För både forskningen och teknologin är det väldigt viktigt att förstå vart informationen försvinner och hitta sätt att kontrollera det, säger forskaren Jyrki Piilo vid Åbo universitets institution för fysik och astronomi.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03