Forskare: Finländska björnar utnyttjas för underhållning

Myndigheterna har börjat utfärda fler tillstånd att fälla björn, bland annat eftersom björnarna vandrar in från Ryssland. Bild: Pixabay

Björnar som utnyttjas i "underhållningssyfte" kan leda till problem, säger experten Ilpo Kojola på seminariet Viltdagarna i Åbo.

Björnstammen är stabil i Finland, berättar Ilpo Kojola, forskningsprofessor vid Naturresursinstitutet (Luke), på viltseminariet Viltdagarna på tisdagen. Renskadorna som orsakas av björnar har minskat och det har också skadorna på biodlingar och boskap.

Däremot har björnskådandet fått björnarna att ändra sitt beteende. Björnarna samlas till platser för björnskådning eftersom de vet att de får mat där.

– Björnarna utnyttjas i underhållningssyfte och det har påverkat deras relation till människorna, säger Kojola.

Björnarna är inte längre skygga för människor och kan komma väldigt nära. Samtidigt kommer björnarna också i kontakt med varandra.

– Björnar brukar röra sig ensamma, men matningsplatserna får dem att samlas vilket kan påverka spridningen av loppor och sjukdomar.

De senaste åren har myndigheterna gett ut fler tillstånd att fälla björn och rekommendationerna för hur många björnar som får dödas i relation till beståndet har höjts. En orsak är att det vandrar in fler björnar från Ryssland, vilket syns i en ökad genetisk mångfald i björnstammen.

Konflikter i Norge

Forskaren Jon Swenson från Norge har lett det skandinaviska björnprojektet, ett långvarigt svensk-norskt forskningsprojekt. Han berättar att björnläget är ganska likartat i både Finland och Sverige. I Norge är situationen däremot en annan.

– I Norge skapar björnarna jättestora konflikter, trots att bara finns kring 150 björnar i landet, säger Swenson.

I Finland beräknas det finnas kring 2 000 björnar och i Sverige kring 2 800. Fåruppfödarna i Norge är rädda för att björnarna tar fåren som får gå lösa omkring. I Norge är målet att öka björnbeståndet.

– Det beror i hög grad på hur det går med fårnäringen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning