Forskare: Finland väl rustat mot propaganda

Bild: Mostphotos

Finland är en förebild när det gäller att stå emot falska nyheter, propaganda och desinformation. Det anser propagandaexperten Jed Willard. Närheten till Ryssland är en förklaring.

Dagens Nyheter citerar den amerikanska tidskriften Foreign Policy som härom veckan uppmärksammade att falska påståenden och historier inte lyckas få riktigt fäste i Finland. Enligt tidskriften uppger finländska myndigheter tre orsaker: skolan hör till världens bästa, Finland har stor erfarenhet av att hantera Ryssland, och landet har en speciell regeringsstrategi för att identifiera och möta desinformationsattacker.

Enligt Jed Willard, chef för FDR Center for global engagement vid Harvarduniversitetet, har Finlands utbildningssystem förvisso gjort finländarna bättre än genomsnittet på kritiskt tänkande. Men han anser att den geografiska närhet till Ryssland är en viktigare faktor.

– Finland har en lång gräns till Ryssland. Det har inte Sverige. Finland har varit i krig två gånger i modern tid med Ryssland. Sverige har haft fred i över 200 år. Finnarna är vana vid att hantera Moskva, säger Jed Willard till Dagens Nyheter.

Den tredje faktorn som Foreign Policy pekar ut – den finska regeringsstrategin för att hantera desinformation – leddes av Jed Willard. Under en vecka i januari förra året befann han sig tillsammans med sju andra experter inom olika relevanta områden och höll en utbildning för ett 100-tal finska tjänstemän. Avsikten var att snabbt kunna identifiera desinformation och därmed kunna organisera en motkampanj snabbt.

Enligt Jed Willard är falska nyheter och propaganda del av en större utveckling som kan få ytterst allvarliga konsekvenser.

– Desinformation och det faktum att Donald Trump valdes till president, de är bara sidospår till att det finns ett massivt strukturellt hot mot den liberala demokratin, säger Willard enligt DN.

21.3.2017 klockan 15.08: En formulering i texten har ändrats: "Tidskriften listar tre orsaker" har ändrats till "Enligt tidskriften uppger finländska myndigheter tre orsaker".

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning