Forskare: Finland fick sina initiativ framförda

Mika Aaltola. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Det viktigaste budskapet från president Donald Trump efter mötet med president Sauli Niinistö var att USA ser Finland som en allierad i kampen mot terrorism. Det säger programchefen Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet.

Enligt Mika Aaltola var det anmärkningsvärt att Finlands förslag angående svart kol fick Trumps tydliga godkännande och att det går att förhandla om saken.

Niinistö sade efter mötet att han och Trump pratat mycket om kolet. Niinistö anser att utsläppen från det svarta kolet borde minskas med hälften. Trump sade att de haft en bra diskussion och var i stort sett överens.

Aaltola säger att det var en bra öppning för Finland att få träffa Trump.

– När man får komma till Vita huset kan man knyta kontakter. Ofta fortsätter sådana här besök och ger upphov till olika initiativ, processer och svarsbesök, säger han.

Han tror att relationen mellan Finland och USA kommer att bli tätare i framtiden, speciellt inom försvarsområdet.

– Det kan till exempel bli något i anslutning till operationen i Afghanistan, kampanjen mot IS, eller det kan komma genom säkerheten i Östersjöområdet, säger Aaltola.

"Niinistö klarade sig bra"

Aaltola anser att Niinistö på presskonferensen framstod som en statsmannaaktig president som behärskar det diplomatiska språket väl. Enligt Aaltola tog han på ett bra sätt upp orkanen och översvämningarna i Texas och Finlands pragmatiska initiativ.

– Niinistö är förstås en traditionell statsman vid sidan av Trump. Trump använder ett lösare språk och hans sätt att prata kan låta litet konstigt i finländska öron. Niinistö framstod till sin fördel vid sidan av Trump, säger Aaltola.

Han tillägger att världen förändras och att det i USA finns stöd för en ledare som Trump, som koncentrerar sig mer på tankar som inte är längre än en tweet.

Aaltola säger att Trump på sätt och vis höll sig till manuskriptet och svarade på ett ur sin synvinkel logiskt sätt på frågorna, även om han enligt Aaltola blandade ihop framtiden och det förflutna en aning när han pratade om jaktplansköp.

– Mötet hade helt klart skett i god anda och samtalen har varit konstruktiva. Som väntat karade sig Niinistö bra i Vita huset.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning