Forskare: Farligt att ge rått kött till husdjur

Den växande trenden att ge rått kött till hundar och katter kan leda till väldigt tråkiga följder. Forskare har analyserat kommersiella råa köttprodukter och konstaterat att de innehåller bakterier och parasiter.

Allt fler hund- och kattägare ger åtminstone ibland rått kött till sina husdjur. Tanken är att rått kött bättre motsvarar den diet som djurens ämnesomsättning ursprungligen är van vid. Som en följd har flera hund- och kattmatstillverkare börjat erbjuda produkter som innehåller rått kött.

En grupp nederländska forskare har nu analyserat 35 råa köttprodukter som är avsedda för husdjur av åtta tillverkare. Produkterna säljs frysta och ska tinas upp innan de serveras. Forskarna letade efter zoonotiska bakteriella och parasitiska patogener.

Med zoonotisk avses något sjukdomsframkallande som kan smitta mellan djur och människa.

Analysen visade att 23 procent av produkterna innehöll E. coli medan 80 procent innehöll laktamaser som producerade E. coli. Listeria monocytogenes fanns i 54 procent av produkterna och andra arter av listeria i 43 procent. Salmonella fanns i 20 procent av de testade produkterna.

Forskarna hittade även parasiter. Sarcocystis cruzi och S tenella fanns vardera i 11 procent av köttprodukterna. Toxoplasma gondii fanns i 6 procent av produkterna.

Analysen visar att det finns gott om sjukdomsframkallande patogener i råa köttprodukter till husdjur. Dessa patogener utgör en risk för både djuret och ägaren. Av den anledningen rekommenderar forskarna att man undviker djurmat som innehåller rått kött.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning