Forskare: El Nino avtar - värmerekorden likaså

Isblock glider ut i havet i staden Illulisat på Grönlands västkust. Bild: Slim Allagui

Nya värmerekord noteras runt om i världen, på Grönland smälter glaciärerna rekordtidigt och den arktiska havsisen var rekordtunn under vintern. Fjolåret var det varmaste året på jorden hittills så länge man har mätt temperaturerna och de månatliga värmerekorden har slagits också under början av detta år. Håller klimatförändringen på att slå till häftigare och snabbare än man har väntat sig?

Klimatforskaren Kimmo Ruosteenoja vid Meteorologiska institutet är inte överraskad över rekorden – eller ovanligt oroad.

– Jag kan inte säga att jag är mer eller mindre oroad. Oron är på samma nivå som förr, säger han.

Värmerekorden beror enligt Ruosteenoja på en långvarig uppvärmningstrend och väderfenomenet El Nino som har varit ovanligt kraftigt i fjol och i år.

Senast El Nino, som värmer upp ytvattnet i de östra delarna av Stilla havet, var så här kraftig var 1998 då det också uppstod nya värmerekord.

– Rekorden skulle nog också annars slås förr eller senare. Att det sker nu och så här kraftigt beror på El Nino.

La Nina på kommande

El Nino-fenomenet börjar nu avta och det blir paus i värmerekorden, tror Ruosteenoja. Vissa klimatmodeller antyder att vi snabbt kan vara på väg åt andra hållet. Under slutet av året kan vi redan få sällskap av La Nina som leder till kallare vatten än vanligt i Stilla havet och sjunkande medeltemperaturer.

Värmeprognoserna på lång sikt har enligt Ruosteenoja inte ändrats av den senaste tidens rekord.

Varken Grönland eller Finland påverkas särskilt mycket av El Nino. AFP rapporterade förra veckan med hänvisning till Danmarks meteorologiska institut att upp till 17 graders värme hade uppmätts på Grönland och en stor del av glaciärerna smälter en månad för tidigt.

Ruosteenoja säger att det är två saker som tillsammans påverkar Grönland; klimatuppvärmningen och luftströmmarna som har hämtat varm luft till området.

Också i Finland har klimatuppvärmningen fört upp temperaturerna i april till en ny nivå jämför med till exempel 1960- och 1970-talen.

– Också medeltemperaturerna har stigit klart i Finland. Det kan inte förklaras med någon slump.

WMO: Ändringstakten oroväckande

Meteorologiska världsorganisationen WMO och dess generalsekreterare Petteri Taalas skickade i slutet av mars ett kraftigt budskap till världens ledare och uppmanade dem att skriva under klimatavtalet från Paris och börja tillämpa det innan det är för sent.

Framtiden sker nu, sade Taalas. Han tillade att farten på de ändringar som sker i klimatet är alarmerande och utan like.

Källor: WMO, AFP, Guardian, Independent

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning