Forskare efterlyser upprop – tycker äldre behandlas respektlöst

Carina Nynäs Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

Carina Nynäs, forskare och författare, kastar fram tanken om att synliggöra vad den tekniska utvecklingen betyder för äldre.– Förr hade farföräldrar något att ge barnbarnen. Nu är det tvärtom. Det börjar bli en underlig värld.

I onsdags var Carina Nynäs, 57, uppgiven efter att ha stiftat bekantskap med en ny, mer teknisk köksspis.

– Jag vill inte att tre timmar av min dag ska gå åt till teknik.

Då slog det henne att det behövs ett upprop i metoo-stil, eller någon annan ögonöppnare, för vad den tekniska utvecklingen betyder för bemötandet av äldre människor i samhället.

Nynäs, som till vardags forskar i gudsbilder i finlandssvensk lyrik vid Åbo Akademi, kastade fram tanken om ett upprop som skulle heta #agetoo inom sin egen, begränsade Facebook-krets.

– Det kommer snart en generation som idiotförklarar en när man är 65. Mänsklighetens intelligens tycks definieras enligt hur tekniskt skicklig man är. Det börjar bli en underlig värld, säger hon.

I den värld hon växt upp och fortfarande gärna lever i har de äldre generationerna något att ge.

– Nu är det tvärtom med barnbarn som lär farföräldrarna använda datorer, de är inte intresserade av de äldres kunskaper och erfarenheter.

Nynäs önskar större respekt för äldre, och baserar det på egna observationer i hennes bekantskapskrets där många är tiotals år äldre. Hennes man är 87 år och när hon till exempel rör sig på stan med honom märker hon att han behandlas annorlunda.

– Det handlar inte om förakt, utan om ett osynliggörande av äldre människor.

Men också Nynäs bär på tråkiga erfarenheter.

– Går man som 57-årig kvinna till mobiloperatören och pratar dålig finska med en tjugoåring kan man mötas av flabb.

Angående uppropet – ska man samla äldres erfarenheter eller göra något helt annat – hoppas Nynäs att någon annan tar tag i idén och utvecklar den.

– Det här är en verkligt angelägen fråga.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning