Forskare: De som förlorar sina jobb till robotar blir allt oftare experter i stället

Terhi Maczulskij är forskare vid Löntagarnas forskningsinstitut. Bild: SPT/Erik Sandström

Robotiseringen har fått många jobb att försvinna. De flesta som förlorar sina jobb fortsätter ändå jobba med liknande arbetsuppgifter.

Robotar ersätter många arbetsuppgifter och det är inget nytt fenomen, enligt Terhi Maczulskij, forskare vid Löntagarnas forskningsinstitut. Hon har undersökt statistik från 1970-talet för att se vad som händer med dem som förlorar sina jobb.

– Det typiska är att rutinmässiga jobb automatiseras och att det blir vanligare med högavlönade expertjobb eller lågavlönade servicejobb, säger Maczulskij.

Till exempel har antalet skogsarbetare i Finland minskat från hundratusentals till kring 3 000. Maczulskij nämner också datorerna som exempel på teknologi som ersatte många kontorsarbeten. Förändringarna sker ändå stegvis.

– Vi måste komma ihåg att robotiseringen har tagit våra jobb redan en längre tid.

Fler experter

Maczulskij har undersökt två tidsperioder: 1970–1995 och 1995–2014, och jämför vad de som förlorade sina jobb gjorde fem år senare.

– Den största skillnaden mellan tidsperioderna är att det har blivit vanligare att byta till högavlönade jobb.

De som förlorar sina arbeten jobbar alltså i allt högre grad med expertjobb eller chefsjobb fem år senare. Annars skiljer sig tidsperioderna inte mycket från varandra. De flesta fortsätter arbeta med liknande jobb som förut och en del förblir arbetslösa.

Av de rutinmässiga jobben har de som tidigare arbetade med kontorsjobb enklare att byta till högavlönade jobb än de som arbetade med rutinmässiga fysiska jobb.

– Möjligheten att byta jobb hänger starkt ihop med utbildningen. Till exempel ekonomer, ingenjörer och personer i socialbranschen har bra möjligheter att få jobb.

Däremot är situationen svårare för personer som bara har gått grundskolan samt för äldre personer. Dessutom var många kvinnor som hade arbetat med industriell produktion fortfarande arbetslösa eller hade ett lågavlönat servicejobb efter fem år.

– Kvinnor som har arbetat i fabriker är ofta utsatta. Det är vanligt att den sortens arbeten flyttar utomlands som en följd av globaliseringen, säger Maczulskij.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54