Forskare: Allt pekar på att IS står bakom attacken i Istanbul

Turkisk polis står vakt på den terrordrabbade flygplatsen. Bild: Ozan Kose

Allting i bombattacken mot flygplatsen i Istanbul pekar på att extremiströrelsen IS står bakom dådet, säger äldre forskare Toni Alaranta vid Utrikespolitiska institutet.

Också Turkiets premiärminister bedömde i sin första kommentar efter dådet att IS är skyldig till attacken, trots att den turkiska regeringen gärna skyller liknande attacker på kurdiska gerillan PKK.

Attacken verkar professionell och noga planerad, enligt forskaren Toni Alaranta. Den första attentatsmannen har väckt uppmärksamhet så att de andra har kunnat agera i fred.

Enligt Alaranta ligger Turkiets aktiva deltagande i kriget i Syrien bakom bombdådet. Turkiet har enligt honom låtit IS organisera sig i fred nära landsgränsen redan i några års tid. Amerikanska säkerhetsexperter säger att det finns tiotals celler till extremiströrelser i landet.

Sedan förra våren har det skett flera attacker i Turkiet. IS uppges stå bakom vissa av dem och kurdorganisationerna bakom andra.

– Det är tydligt att landet har kommit in i en situation där liknande attacker kan ske när som helst åtminstone i Istanbul och Ankara.

Extremiströrelsen IS som förlorat områden i Irak och Syrien visar sin livskraft genom attacker i Turkiet. Enligt Alaranta är flygplatsen i Istanbul en bra plats för extremiströrelsen för att det är en stor europeisk flygplats.

– Jag har tänkt på att en sådan här attack kan ske när som helst med tanke på hur aktiv IS är i Turkiet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning